La Vida en Crist

Iniciem un nou curs i, com sempre, ho fem plens d’il·lusió i d’esperança. Deixem enrere un curs transcorregut entre bastides, pols i soroll. Ara que veiem els resultats ens adonem que ha valgut la pena. Gràcies a tothom. Ens alegra que, malgrat tots els inconvenients que produeixen unes obres d’aquest calibre, hem pogut atendre tota la feina pastoral i social del curs. Hem donat sempre preferència a l’atenció sacerdotal de l’Església.

Això és així perquè volem que la nostra vida estigui centrada en Crist. És a dir, volem viure en Crist, de Crist i per a Crist.

Per viure centrats en Crist el més important és estar centrats en l’Eucaristia, en els sagraments i en la pregària. Crist és realment present a l’Eucaristia per això el cristià viu d’Ella, aquí és on es realitza la trobada més gran amb Déu, on podem tractar-lo amb més amor i unió. De com visquem la Missa dependrà tota la nostra vida. Podrem, doncs, viure les nostres ocupacions habituals immersos a la Vida de Crist. Sabrem viure per a Crist i, consegüentment, viure en Crist. Reconeixerem que sense Ell no som res, sense Ell no hi podem res, sense Ell no hi ha esperança. Descobrirem que amb Ell tot canvia, tot és Llum, tot adquireix el seu sentit veritable i s’omple d’autèntic valor i significat. Amb Ell tot allò nostre ens il·lusiona, ho realitzem de bon ànim i confiats, amb iniciativa pròpia, Ell ens empeny perquè busquem viure en Ell, d’Ell i per a Ell.

Conseqüència immediata d’aquesta manera de viure serà una gran alegria interior que ni les dificultats, ni els errors, ni res no ens la podran arrabassar. Viure en Crist és la felicitat. Si comencem el nou curs amb el desig ardent de viure en Crist sabrem posar els mitjans per aconseguir-ho i per això ens endinsarem en la seva Vida, recordant les paraules i el pas per la terra, tal com fa l’Església al llarg de l’any a través de la litúrgia diària i de la dominical, seguint les seves empremtes a través de l’any litúrgic que no és res més que el compendi de la Vida de Crist i el camí per assolir la meta: La vida en Crist.

Mn. Xavier Argelich

ACCIÓ SOCIAL MONTALEGRE, any 2021: va atendre 1463 persones, va repartir 55 tones d’aliments i van participar 320 voluntaris

La Memòria de 2021 de la nostra entitat, l’ASM, va ser publicada a la pròpia web de l’Acció Social Montalegre, però des d’aquí vull també ressaltar algunes qüestions i aspectes del treball social que es desenvolupa. L’ASM va dirigida a atendre famílies principalment, a diferència d’altres entitats del mateix barri del Raval que van dirigides al desenvolupament integral de la joventut que en cas de nois és Braval, i en cas de noies, és El Terral, totes tres sota el patrocini de la Fundació Raval Solidari.

És obligat destacar que el Raval de Barcelona és un dels barris amb més densitat de població del món. Sí! del món. Per això el treball continuat de millora augmenta cada any. Igual que el voluntariat, el qual ha crescut molt doncs reconforta més donar que rebre.

L’Acció Social Montalegre s’adreça a les famílies, una a una, amb característiques de gran precarietat, mancances afectives, desestructurades, amb alt índex d’atur laboral, inseguretat, violència, dificultats d’adaptació dels adolescents, tenint en compte que actualment gairebé 50% de la població del barri és estrangera.

La tasca realitzada s’emmarca en diversos programes: Atenció Familiar Primària, Voluntariat, Gent Gran, Maternal, Laboral i Un Somriure per Nadal.

Els programes d’Atenció Familiar Primària es desenvolupen amb la prioritat de cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació i higiene. Les visites domiciliàries són importants ja que es detecten situacions que es poden millorar a la fi de que la família pugui portar una vida mínimament digna.

Al programa del Voluntariat hi col·labora un nombrós equip de voluntaris. Aquest equip és el pilar que permet desenvolupar l´amplia iniciativa de solidaritat amb els habitants del Raval, és l´essència de l´Acció Social Montalegre.

El programa d’Atenció a la Gent Gran és molt personalitzat. Els voluntaris amb formació sanitària, metges o infermeres, desenvolupen una cura especial de les persones segons la seva edat, malalties o solitud. A partir de l’acompanyament als hospitals fan una valoració del seu estat de salut, així com a les visites domiciliàries, col·laboren en ajuts a la neteja i gestions de petites compres pel barri.

El programa Maternal va dirigit a les famílies amb fills menors de tres anys amb l’objectiu de donar suport i assistència a les mares embarassades durant els primers anys de vida de la criatura, subministrant aliments i material de manutenció per al nadó, així com a través de xerrades i tallers sobre la lactància.

El programa Laboral de l’ASM col·labora amb Fundació la Caixa al Programa Incorpora. Han estat moltes les persones en situació de risc social que han aconseguit una oportunitat laboral. Alhora des de l’ASM s’atén amb ajudes puntuals a les famílies monoparentals amb fills menors al seu càrrec mentre el progenitor està a la recerca activa de treball al nostre programa.

El programa Un somriure per Nadal pretén facilitar, a les famílies que atén habitualment, productes nadalencs i joguines. Al magatzem de la nostra entitat molt abans que entrem al Temps de Nadal es produeix una activitat frenètica de muntatge i omplert de caixes amb els productes nadalencs, així com de joguines, tot això procedent d’empreses i particulars col·laboradors. Aquests mateixos voluntaris reparteixen les caixes a les famílies.

A nivell de xifres la tasca és cridanera. En aquest sentit, han estat ateses 1463 persones, s’han repartit 55.000 quilos d’aliments, i han participat 320 voluntaris.

Agraeixo personalment a les entitats, associacions solidàries, Administracions Públiques, centres educatius i empreses la seva participació en aquesta tasca tan imprescindible, al Barri del Raval de Barcelona.

 

Mn. Xavier Argelich

Vicepresident ASM

 

ASM_memoria21_web-Doble_pag

Celebració del final de les obres a Montalegre

Amb motiu de la finalització de les obres de rehabilitació de Santa Maria de Montalegre, el dissabte 15 d’octubre del 2022, a les 12h, el Vicari de la Delegació de l’Opus Dei a Catalunya, Mn. Ignasi Font, presidirà la Concelebració Eucarística d´Acció de Gràcies pel bon terme de les obres.

Tot seguit hi haurà un brindis d’agraïment a tots els que heu fet possible aquesta rehabilitació.

 

Comunicació Montalegre

El Cel té un cor

Hem rehabilitat aquesta Església dedicada a Santa Maria de Montalegre i, com dèiem el mes passat, hem fet un bon regal a la Mare de Déu. A mitjans d’aquest mes celebrarem la solemnitat de l’Assumpció de Maria al cel. Una gran festa que ens omple d’alegria.

L’Assumpció de Maria ens recorda que Déu ha vençut. L’amor ha vençut. Ha vençut la vida. S’ha fet palès que l’amor és més fort que la mort, que Déu té la veritable força, i la seva força és bondat i amor.

En una homilia, el papa Benet XVI ens ajudava a meditar sobre aquesta veritat de fe: “Maria va ser elevada al cel en cos i ànima: en Déu també hi ha lloc per al cos. El cel ja no és per a nosaltres una esfera gaire llunyana i desconeguda. Al cel tenim una mare. La Mare de Déu, la Mare del Fill de Déu, és la nostra mare (…) Al cel tenim una mare. El cel és obert; el cel té un cor. Maria va ser elevada en cos i ànima a la glòria del cel, i amb Déu és reina del cel i de la terra. Que potser està allunyada de nosaltres? Al contrari. Precisament en estar amb Déu i en Déu, és molt a prop de cadascun de nosaltres. Quan era a terra, només podia estar a prop d’algunes persones. En estar en Déu, que és a prop nostre, més encara, que està “dins” de tots nosaltres, Maria participa d’aquesta proximitat de Déu. En estar en Déu i amb Déu, Maria és a prop de cadascun de nosaltres, coneix el nostre cor, pot escoltar les nostres oracions, pot ajudar-nos amb la seva bondat materna. Ens ha estat donada com a “mare” -així ho va dir el Senyor-, a la qual podem dirigir-nos en cada moment. Ella ens escolta sempre, sempre és a prop nostre; i, sent Mare del Fill, participa del poder del Fill, de la seva bondat. Podem posar sempre tota la nostra vida a les mans d’aquesta Mare, que sempre és a prop de cadascun de nosaltres.”

Durant aquest mes donem gràcies al Senyor pel do d’aquesta Mare i demanem a Maria que ens ajudi a trobar el bon camí cada dia.

Mn. Xavier Argelich

Se senten campanes! són de Montalegre

Al barri del Raval no se sentia el sonar de les campanes, però, des del dia 13 de juliol de 2022, a quarts de cinc de la tarda, es va sentir, per primera vegada en moltíssims anys el redoblament de campanes de l’espadanya de l´Església de Santa Maria de Montalegre i que es pot veure des del Pati Puig. Es tractava de proves de so; els dies següents ja han sonat amb normalitat.

Es diu de l’espadanya que és un campanar format per una sola paret, on estan oberts els buits per col·locar les campanes. Així és també a Montalegre: hi ha dues campanes a les quals se’ls ha canviat el suport del batall i el mateix batall, sent aquest electromecànic. A més, s’ha retirat el rellotge antic ja que no funcionava i s’ha substituït per un altre amb sonoritat a les hores, a les mitges hores, a les misses, a l’àngelus i als difunts, amb cops i volteig de les campanes. El rellotge és lluminós per leds, l’esfera fa un metre de diàmetre i els números de les hores són romans.

La remodelació i rehabilitació del temple ha estat des de les teulades, les quals tenen totes les teules noves, fins al racó més alt de l’enteixinat de les naus interiors. A la part exterior que dóna al referit Pati Puig, s’hi ha retirat un afegit d’obra i fusta que cobria uns vitralls preciosos que ara per ara permeten una entrada de llum natural impressionant a l’església.

També durant aquests dies de juliol, un equip d’especialistes ha retirat la super grua que s’havia instal·lat davant el temple pel carrer Valldonzella.

Ens felicitem per aquest nou sonar de campanes al barri del Raval, sempre agradable i benvingut, del que creiem que aviat serà familiar a tot l’entorn.

Isabel Hernández Esteban

Un bon regal a la Verge

Un bon regal a la Verge

Portem més d’un any amb les obres de rehabilitació de la nostra estimada Església de Santa Maria de Montalegre i tots esperem que s’acabin aviat. Som al tram final i confiem que durant aquest mes estiguin acabades.

Des d’aquí vull transmetre el nostre més sincer agraïment a tots els que heu fet possible aquesta gran obra, amb la vostra pregària, la vostra ajuda econòmica, amb la vostra paciència davant les incomoditats, soroll, pols i un sense fi de circumstàncies diverses ocasionades pel desenvolupament dels treballs de rehabilitació. Gràcies a tots de tot cor. I un agraïment molt especial a les persones que silenciosament i amb molta feina, setmana a setmana, han fet possible que el temple estigui net i disposat per a la celebració de les Misses dominicals. Estic segur que el Senyor i la seva Mare estan molt contents amb allò que hem fet. A més, hem comptat amb la intercessió en tot moment del servent de Déu Josep Maria Hernández Garnica i de tants altres sants.

Podríem relatar moltes anècdotes succeïdes durant aquest temps d’obres. Gairebé totes quedaran a la intimitat dels protagonistes i al record dels que les han viscut. No obstant, m’agradaria ressaltar-ne una que resumeix totes, així com tot l’esforç dels treballadors, donants, feligresos i sacerdots: La d’una bona senyora que des del principi volia fer un donatiu per a les obres i no veia la manera de fer-ho , però tenia molt clar que volia fer-ho, ja que ella i la seva família volien fer-li un regal a la Verge Maria, i al final van aconseguir fer-ho i experimentar una gran alegria i goig.

Penso que entre tots hem fet un gran i bon regal a la nostra Mare la Verge Maria, que ens seguirà guiant i protegint en el nostre camí cap al seu Fill.

Mn. Xavier Argelich

 

Família i Santedat de vida

Aquest mes del Sagrat Cor de Jesús el Papa Francesc ens convida a pregar per les famílies cristianes de tot el món, per cadascuna i per totes, perquè, amb gestos concrets, visquin la gratuïtat de l’amor i la santedat en la vida quotidiana . Diumenge que vinent, dia 26 de juny, conclou l’any de la família “Amoris Laetitia” i res millor que fer-ho resant perquè realment tota família cristiana sigui un reflex de l’amor de Déu. Amb gestos petits i concrets manifestem que ens estimem i que agraïm l’amor que rebem.

El Papa, també, ens anima a pregar perquè visquem la santedat a la vida quotidiana. L’any de la família conclou precisament a la festa de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, declarat per sant Joan Pau II com el sant de la vida ordinària. Aprofitem l’ocasió per acudir a la intercessió d’aquest sant perquè ens obtingui de Déu la gràcia de santificar-nos al nostre dia a dia, amb totes les activitats que duem a terme.

“Que busquis Crist, que trobis Crist, que tractis Crist, que estimis Crist” solia animar freqüentment sant Josepmaria a tots els qui hi acudien. És una bona manera de viure la santedat a la vida corrent i especialment a la vida familiar. L’amor a la família és un camí personal de santedat per a cadascú de nosaltres, que es recorre amb petits gestos de lliurament i generositat, evitant perdre’s en petits egoismes personals que ens allunyen dels altres.

Als petits detalls de la vida familiar es construeix la santedat personal i de tots els membres que la componen. Posem el cor en allò que fem, però que sigui un cor a la mida del Cor de Crist i de la Verge Maria.

Mn. Xavier Argelich

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.