Activitats de Terral al barri del Raval

Noticia publicada en el siti web oficial de l’Opus Dei.

TESTIMONIS

26/05/2020 “Vivències d’esperança en el confinament

 

Dos testimonis, el de la Núria i el del Joaquim, de com viure el missatge de santificació de la vida quotidiana en una situació extraordinària com ha estat el confinament per la Covid 19. El Joaquim és un pare de família que aquests dies ha teletreballat, i la Núria, des del centre Terral, acompanya les famílies vulnerables del Raval.

Diu sant Josepmaria en l’homilia Estimar el món apassionadament: “Allà on hi ha els vostres germans els homes, allà on són les vostres aspiracions, el vostre treball, els vostres amors, allà és el lloc del vostre encontre quotidià amb Crist.” Compartim el testimoni de dues persones que en temps de la Covid-19 han fet molt seu aquest missatge.

La Núria és la primera cara que coneixen els pares i les assistents quan entren per la porta del centre d’activitats Terral, dedicat a proporcionar suports socioeducatius i a facilitar la igualtat d’oportunitats i la cohesió social al barri del Raval de Barcelona.

Les seves tasques són administratives, però sempre va un pas més enllà; conèixer totes les famílies. Entre les seves tasques hi ha totes les gestions de matriculació de les participants del projecte, “un moment important per donar a conèixer les nostres activitats i alhora conèixer les famílies”, explica i afegeix que “crec que és el nostre punt diferencial; totes les famílies son part de Terral.”

Ara l’ajuda no és presencial, és una ajuda telefònica. I ho explica: “Setmanalment parlo amb totes les famílies de Terral i des del començament del confinament vaig estar al corrent de com es trobaven, i si tenien alguna necessitat tant física com psicològica. En parlar amb tantes famílies i conèixer més a fons la seva situació, amb treballs precaris i amb pocs recursos econòmics, vaig començar a entreveure la situació de manca de menjar en algunes d’elles i des d’aquell moment vaig adreçar les famílies a serveis socials i a l’Acció Social Montalegre que es dedica a la part més assistencial”. Ambdues treballen al voltant de l’església de Santa Maria de Montalegre, temple de l’antiga Casa de Caritat, confiada a l’Opus Dei l’any 1967. Ho fan juntament amb el Braval i Fundació Raval Solidari, que cerca els recursos que són necessaris.

 Són situacions difícils però per part de Terral sempre es procura “animar les famílies quan es troben més cansades. Amb una paraula amiga i d’ànim mirem d’estar sempre a prop del Raval, encara que en aquestes circumstàncies la nostra seu és tancada. Terral i les persones que hi treballem, però, sempre estem amb el barri i en concret, amb les famílies de Terral”, diu la Núria.

Les necessitats més destacades en aquests moments —comenta— “són peticions de caire alimentari i algun tema d’ajut a gestions immobiliàries, o pagament d’alguna factura per falta de recursos econòmics.”

El suport educatiu que normalment ofereix Terral ara es troba amb més dificultats. “Aquestes famílies tenen mòbil, però normalment poques famílies tenen internet a casa. Algunes de les participants han tingut problemes per seguir les classes”. Des de Terral no han deixat d’acompanyar les participants del centre en el seguiment dels estudis de manera telemàtica amb l’ajuda de voluntàries.

 

Ningú no s’havia preocupat per la seva situació personal

 

L’Ana és una nena 5è de primària que participa en les activitats de Terral. Ella i la seva família van per Terral des que van conèixer el casal d’estiu, una activitat que, durant quatre setmanes, en temps de vacances escolars, es realitza perquè nenes i nens del Raval puguin gaudir d’una infinitat d’activitats i aprenguin en el seu temps lliure. Actualment l’Ana està molt integrada en el projecte, coneix altres nenes de diferents cultures.

Des de Terral expliquen com “en les passades festes nadalenques la Fundació Raval Solidari va organitzar un concurs de felicitacions de Nadal i ella va ser la premiada, va aconseguir per ella i els seus pares una jornada a Port Aventura, que esperem que aviat puguin gaudir.”

Els pares, el Pedro i la Isabel són persones de pocs recursos econòmics. El Pedro ha perdut la feina i la Isabel pateix una malaltia crònica, tan sols pot treballar per temporades i amb treballs molt precaris.

La Núria va parlar amb la família, que li va comentar com estaven vivint la situació. Aquesta s’anava agreujant cada dia. És un dels casos —explica la Núria— en què “ens vam posar en contacte amb la part més assistencial de la Fundació Raval Solidari, Acció Social Montalegre, i en pocs dies vam poder facilitar-los uns lots d’aliments de primera necessitat.”

La família de l’Ana està molt agraïda a Terral i va comentar que: “fins ara ningú no s’havia preocupat per la seva situació personal.”

 

Com és viure en cristià el confinament?

 

El Joaquim està casat, té tres fills, dos que viuen a casa i una filla ja casada, i una neta. Es dedica professionalment a la comptabilitat i els impostos.

Els primers dies del confinament per la Covid-19 explica que “van ser de preocupació i d’adaptació a la nova situació”. Se sabia ben poc de la naturalesa del virus, i tothom qui va poder va començar a treballar des de casa, el teletreball s’imposa. També per als estudiants. “Tota la família, durant el confinament, s’ha quedat a casa a treballar o bé a estudiar; el primer que van fer va ser organitzar-nos amb un horari més o menys flexible comptant amb moments de reunió familiar: esmorzars, dinars, sopars i el rés del Rosari.”

Una altra qüestió per a les famílies en temps de confinament ha estat la logística. Hi ha horaris per fer les diferents activitats i “gestions” . La família del Joaquim va “decidir fixar també els moments per anar a comprar menjar o remeis a la farmàcia pels avis que viuen sols, preparar els àpats amb l’ajuda de tots, neteja, estones d’esbarjo, etc., com a totes les famílies.” Aquesta família ha volgut convertir la situació en motiu de creixement; el Joaquim afirma que “tot ha ajudat a facilitar la convivència i a tractar-nos molt més.” Recorda aquelles paraules de sant Josepmaria a Camí: “Estàs intranquil. —Mira: passi el que passi en la teva vida interior o en el món que et volta, (…) posaràs cada cosa al seu lloc i amb la seva pròpia mesura.”

I després de teletreball, una de les paraules més utilitzades és videoconferència. “Les videoconferències amb la filla casada s’han incorporat a la nostra vida. Veure la néta -que ara ja camina!-, les reunions setmanals online amb la família extensa i l’aplaudiment de les 20 h per a tot el personal sanitari i totes aquelles persones que ens han facilitat el confinament. Per cert, que hem conegut molts veïns del nostre carrer. I sense oblidar els missatges de suport a veïns i amics, sobretot pels qui ho tenen més complicat.”

El vessant espiritual també ha sofert canvis. “Organitzar-se un nou pla de vida espiritual al voltant de la Missa online ha estat assequible, amb petits detalls de pietat que s’han anat adaptant —com deia sant Josepmaria—com un guant a la mà. Una estona de pregària, l’Àngelus o ara el Regina Coeli a les 12 h i el Sant Rosari; hem demanat sobretot pels afectats pel coronavirus i també per les autoritats, que han tingut una tasca molt complicada. I també no podia faltar una reunió setmanal de formació online amb pares del club Daumar!”

“Les diverses intervencions del Papa Francesc m’han ajudat molt —comenta el Joaquim— per intentar transmetre serenor a qui m’envolta: la meva esposa, família, veïns, amics, companys de feina, clients… I, també ells m’han ajudat a mi!”

Sembla tot molt fàcil però “no sempre ha estat així, perquè de vegades treballar des de casa té una mica de trampa. Si et despistes no trobes el moment per acabar i cal oferir el petit “sacrifici” de plegar”.

Ara que de mica en mica el confinament serà menys estricte, és l’hora de donar un nou impuls a les activitats solidàries en les quals participo, com ara un curs de formació per a matrimonis a l’església de Montalegre.

Moltes gràcies a tantes persones que ens han facilitat a la majoria poder viure el confinament amb esperança!”

 

Noticia publicada en el siti web de l’Opus Dei

Reptes de la nova normalitat

La nova normalitat sorgida com a conseqüència de la pandèmia soferta i encara amenaçant ens porta a plantejar-nos nous reptes, nous enfocaments o maneres d’afrontar la vida en totes les seves facetes: personal, familiar, social i laboral. Decidim-nos a afrontar-los amb la mirada posada en Crist i disposats a actuar com Ell ens ensenya.

Sens dubte, un dels reptes més visible en aquests moments és el d’afrontar la situació de precarietat econòmica i laboral en què es troben tantes persones i famílies senceres. Són molts els esforços que s’han fet fins ara i els que caldrà fer d’ara endavant. Per poder arribar al major nombre possible de famílies es requereix l’ajuda i l’esforç de tots. En primer lloc cal fonamentar bé la nostra vida en la pregària i en la vida sacramental per saber descobrir què podem fer amb l’ajuda de Déu. El Senyor ens empenyerà a la generositat envers els més vulnerables. Quantes iniciatives, en aquest sentit, han sorgit aquests dies de pandèmia! A Montalegre som testimonis directes d’aquesta generositat i solidaritat.

Un altre dels principals reptes és redescobrir el valor immesurable de la família tal com l’ha previst Déu al crear a l’home i la dona. Aquests dies de confinament quants hem agraït passar-los en família sota el mateix sostre o fent-nos present amb vídeos trucades o d’una altra manera. L’estar pendent dels altres, el resar junts, el passar més temps en família ha facilitat adonar-nos de la importància de pertànyer a una família i, alhora, de pertànyer a la Família de Déu que és l’Església. Donem gràcies i defensem la família cristiana buscant com millorar la nostra i com facilitar als altres el redescobriment d’aquest gran bé.

Mn. Xavier Argelich

Donació de mascaretes a l’Acció Social Montalegre

(Ara amb la mascareta original)

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) va lliurar en el matí del 22 de juny de 2020 a l’entitat Acció Social Montalegre (ASM) 50 pacs de mascaretes per a adults i per a nens, que es distribuiran entre les famílies vulnerables del barri de Raval de Barcelona.

Les mascaretes han estat confeccionades i cedides per l’empresa Annita Rodonita, la qual col·labora amb FANOC. Davant l’actual crisi del Covid19 aquesta empresa ha volgut tenir un gest solidari amb les famílies més necessitades, aportant mascaretes gratuïtes, ja que la compra de mascaretes és un cost addicional per a les famílies de pocs recursos.

El lliurament de les mascaretes es va realitzar al rector de l’Església de Santa Maria de Montalegre, Mn. Xavier Argelich, amb la presència del Sr. Raúl Sánchez, director de FANOC, i la Sra. Anna Rodon, de l’empresa Annita Rodonita.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Comunicació Montalegre

 

Recuperem les celebracions

A causa de l’impacte de la Covid19, les celebracions habituals dels mesos de maig i juny es van posposar per a dates posteriors sense determinar.

No obstant això, ara podem avançar que entre els mesos de setembre i octubre es regularitzaran tots els esdeveniments. En principi, el divendres dia 18 de setembre de 2020 se celebrarà la imposició de les Confirmacions a les 19h. Igualment, es celebraran les Primeres Comunions al llarg dels dissabtes i els diumenges dels mesos esmentats. I probablement un casament. Així que els fidels habituals de Montalegre, durant algunes setmanes, coincidiran amb Eucaristies plenes de la joia pasqual.

Comunicació Montalegre

Col·labora amb el que puguis, gràcies

Amb data de 3 de febrer de 2019, informem de l’inici de les obres de rehabilitació de l’Església de Santa Maria de Montalegre i, al seu torn, la petició d’ajuts públics i de particulars. Es van suprimir els dos graons de l’entrada lateral del temple, pel carrer Valldonzella, i es va refer la rampa a tot l’ample de l’entrada, de manera que es facilitava enormement l’entrada de cadires de rodes i cotxets de bebè. També es va fer un lavabo nou amb possibilitat d’accés a les cadires de rodes, a la planta baixa del vestíbul de l’entrada per Valldonzella.

dav

Calia afrontar les obres de rehabilitació de les teulades atès que en la seva situació actual generen reiterades goteres i altres destrosses de les teulades i sostres. Així que, per fi, ja s’ha establert la data d’inici d’aquestes obres tan importants per al manteniment d’un edifici que té 118 anys i està qualificat com monument històric de la Ciutat. Serà al mes d’agost d’enguany.

Per això, novament, es demanen donatius per sufragar un projecte d’1.800.000 euros. Pregarem pels benefactors. Moltes Gràcies!

Isabel Hernández Esteban

Diumenge 31 de maig de 2020, una festa irrepetible

El diumenge en què hem celebrat la festivitat de Pentecosta, és a dir, la Vinguda de l’Esperit Sant en el cenacle de Jerusalem, ha coincidit amb la festa de la Visitació de la Verge Santíssima a la seva cosina santa Isabel, a Einkarem i, al seu torn, amb la festa de Santa Maria de Montalegre. Així que el diumenge 31 de maig del 2020 per a Montalegre anava a ser irrepetible.

El rector va comentar a l’inici de la celebració que, en aquest dia, s’anava a celebrar la imposició de les Confirmacions a molts joves, amb la presència d’un dels bisbes de l’arxidiòcesi de Barcelona, ​​però que a causa de les normes establertes per a la fase 1 de la desescalada, s’ha hagut de posposar.

En la seva homilia, ens va recordar que la festivitat de Pentecosta se celebra 50 dies després de la Resurrecció del nostre Senyor Jesucrist, i que, amb això, es tanca el cicle pasqual … L’Esperit Sant va sobrevenir com a llengües de foc infonent els dons sobre l’Església naixent, la qual va conèixer partir de llavors i veritablement l’Amor de Déu i els seus fruits. Som portadors de la Paraula de Déu … Aquesta alegria del cristià ens la dóna l’Esperit Sant, amb l’esforç personal i la gràcia de Déu. En aquests dies de confinament, hem notat la proximitat de Déu i ens ha donat serenitat i aplom per viure-ho … L’Esperit Sant és qui realitza l’Obra de Déu, però ens demana que siguem dòcils per rebre aquests dons i practicar les virtuts teologals de la fe, l’esperança i la caritat. Tindrem pau i serenitat si li som dòcils, tot i les dificultats … Hem de demanar a la Verge que ens ajudi a tractar més i millor a l’Esperit Sant. L’Església des dels seus inicis neix universal i van creixent les esglésies particulars, però, l’Església Catòlica no és una federació d’esglésies, l’Església és únicament UNA.

 

Altres detalls de la celebració

Per evitar la neteja constant dels micròfons durant la missa, va llegir les lectures i les pregàries una sola lectora, la senyora Amparo Múrcia. Les noves sopranos, senyores Rosa Parellada i Manuela Torres acompanyades de l’organista, senyor Pere Mateu Xiberta amb els seus cants van pujar el to a la solemnitat de tal manera que ens va omplir de gran goig i pietat.

A l’acabar la celebració, Mn. Xavier Argelich, va explicar que es recuperaven les activitats de les recesos  per a homes i per a dones. I va comentar que estrenava l’alba, molt especial per a solemnitats, amb detalls de rivets daurats i el brodat d’una creu. Val a dir, que la casulla vermella té més de cinquanta anys.

Isabel Hernández Esteban

Jesús, en tu confio

La força d’aquesta breu pregària dirigida al nostre Senyor Jesucrist ha portat, al llarg dels segles, al fet que molta gent trobi pau i assossec en moments de tribulació, gran o petita, és una oració senzilla que manifesta la fe i l’esperança que els creients dipositem en el Fill de Déu fet home. Va dirigida directament al Sagrat Cor de Jesús. I surt directament dels nostres pobres cors, torbats per les dificultats personals o per les que ens provoquen els altres o per altres motius, com la situació actual que vivim. Per això, és un bon moment per repetir-la moltes vegades al llarg del dia i, si fos el cas, de la nit.

Aquesta oració, associada també a la devoció a la Divina Misericòrdia, ens ajudarà a trobar aquesta pau, aquest assossec i aquesta alegria, autèntic goig, que tant necessitem en aquests moments tan peculiars i desconcertants, especialment per les seves conseqüències socials, econòmiques i, també , personals. Volem fomentar la confiança en Déu i per això necessitem dir-li de moltes maneres diferents, amb aquestes paraules o amb unes altres, sense paraules fins i tot, n’hi ha prou un pensament, una mirada a el cel, a una imatge del Sagrat Cor de Jesús, a un crucifix o un mirada a Maria, la seva mare i mare nostra, al seu Immaculat Cor. Quantes vegades ho hem fet i hem recuperat la pau i la serenitat perdudes.

Entre tots, amb fe, esperança i caritat, confiant en Déu, que és pare totpoderós i que ens estima immensament, anirem superant les dificultats, afrontant els nous reptes i procurant no deixar ningú enrere. Jesús, confiem plenament en Tu i a Tu acudim plens de confiança i seguretat!

Mn. Xavier Argelich

De portes endins, a Montalegre no ha parat l’activitat

En les setmanes de confinament del mes de març de 2020, tal com havien disposat les autoritats sanitàries i eclesiàstiques, l’Església de Santa Maria de Montalegre es va mantenir tancada a l’entrada de fidels, però, alguns dels nostres sacerdots més joves que hi eren, van atendre nombroses trucades sobre atenció espiritual i social. Tal com vam informar, setmanes després, tímidament es va poder obrir la porta, no obstant, no podia celebrar-se culte, només impartir la confessió sacramental i l’atenció espiritual requerida. La demanda d’aliments va créixer notablement, motiu pel qual un grup de famílies de Barcelona i Sant Cugat del Vallés va organitzar una recollida d’aliments i donatius per suplir les noves necessitats que s’estaven creant arran de la interrupció de l’activitat laboral. Un nombre molt elevat de desocupats, no solament en situació legal de ERTO sinó també d’economia submergida molt generalitzada al barri de Raval, va demanar per primera vegada ajuda a Montalegre.

Rehabilitació d’un vitrall

Al llarg del confinament i en la fase zero, moltes persones es van posar en contacte amb els sacerdots, demanant misses en sufragi pels seus difunts. Per això, cada dia, en la santa missa que en privat celebraven, oferien constants sufragis.

Per si això semblés poc, a causa de les abundants pluges del passat mes d’abril, que com es recordarà per a Barcelona va ser el mes d’abril més plujós des de feia 107 anys, l’acumulació de tanta aigua i en una edificació tan antiga com Montalegre, van provocar l’enfonsament del sostre de part de les oficines de l’Acció Social Montalegre. Al seu torn, els forts vents van causar un gran nombre de trencaments dels vidres d’un dels vitralls del temple, a sobre de la grada de la dreta. Amb moltíssimes dificultats es van poder iniciar les obres de reparació, encara que no immediatament ja que les empreses de rehabilitació estaven tancades.

Es va realitzar una neteja a fons del temple i les seves capelles, així com les zones d’administració i sagristia. Igualment, es va fer un repàs delicat dels ornaments amb què es revesteixen els sacerdots per a les celebracions eucarístiques i altres litúrgies. Finalment, es va adquirir una alba blanca.

La primera santa missa amb fidels des del dia 14 de març es va celebrar a Montalegre el 18 de maig de 2020. Les misses s’han celebrat a la nau central per facilitar el distanciament. S’ha dispensat a l’entrar i sortir el gel higienitzant i s’ha controlat l’entrada per a què tots els fidels utilitzessin la mascareta protectora mentre romanguessin a Montalegre. I ens hem trobat un senyal blanc als bancs perquè sabéssim on col·locar-nos. En totes aquestes tasques han col·laborat un grup de joves voluntaris.

Aviat tornarem a canviar de fase, fins arribar a la fi de la pandèmia de la Covid19 que ara per ara no ha acabat. I amb la força del costum no faran falta indicacions si ens assoleix una nova pandèmia. Els que hem sobreviscut a aquesta, Gràcies a Déu! haurem assimilat les indicacions tan repetides com rentar-nos les mans amb sabó, tapar-nos el nas i la boca amb la mascareta a l’ús i mantenir un distanciament físic, però, sobretot, encara que no estigui publicat al BOE, cal resar, resar i resar.

Isabel Hernández Esteban