Pare en l’acollida

En aquest mes de maig, mes de Maria, podem contemplar com Sant Josep rep a casa seva a Maria. Transcorregut un cert temps després de l’Encarnació del Verb, Sant Josep decideix desfer en secret l’acord matrimonial amb Maria, i ho decideix així per ser un home just. Mentre Sant Josep considerava aquesta decisió, “Un àngel del Senyor se li va aparèixer en somnis i li va dir: – Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, perquè el que en ella ha estat concebut és obra de l’Esperit Sant . (…) Al despertar-se, Josep va fer el que l’àngel del Senyor li havia ordenat, i va rebre a la seva esposa “ (Mat. 1 18-24).

En tot moment Sant Josep actua en bé de Maria, no pensa malament, no recrimina, no se sent ofès. Ans al contrari, intueix l’acció divina i decideix no interposar-se, deixa que la seva esposa segueixi el seu camí. I per això, tampoc li sorprèn que l’àngel del Senyor se li presenti en somnis, no dubta d’ell i posa per obra de manera immediata el que se li ha anunciat. I rep a casa seva a Maria. Quin exemple tan meravellós trobem en el Sant Patriarca. Amb confiança, seguretat i fortalesa, i, segurament, profundament agraït i enamorat, acull Maria a casa seva. Decideix compartir el misteri redemptor amb ella, sense cabòries ni càlculs roïns del que suposarà aquesta resolució. És conscient què rebre i acollir a Maria és el millor que li podia passar, encara que canviïn de cop tots els seus plans i projectes. Simplement, es fia de Déu. Per a Josep, Maria és un gran regal que porta amb si un do més gran: el Fill de Déu.

Acudim a la intercessió de Sant Josep perquè nosaltres també sapiguem acollir a Maria, perquè la introduïm a les nostres vides, la estimem i recorrem a la seva ajuda maternal en tot moment i ens mostri el fruit beneït del seu ventre, Jesús. I procurem pregar amb pietat i devoció el Sant Rosari, si pot ser, en família, demanant per la fi de la pandèmia i per les necessitats de totes les famílies, especialment per les que estan patint més les conseqüències econòmiques i morals de la pandèmia.

Mn. Xavier Argelich

Rosari a la Verge de Torreciudad pel bon fi de la rehabilitació de Montalegre

Iniciem el mes de maig de 2021, a Montalegre, amb la celebració d’una Romeria connectant a través d’Internet amb el Santuari de Torreciudad a Osca.

En la presentació de l’acte, el rector de Montalegre va explicar la dedicació del mes de maig a la Verge Santíssima i que aquella tarda del dissabte 1 de maig les nostres peticions fossin elevades a l’advocació de la Mare de Déu de Torreciudad. Va referir que les almoines i donatius anirien directament dedicats a sufragar les obres de rehabilitació del temple, qüestió que s’informa permanentment en un baner situat al vestíbul del temple, en fulletons que s’han distribuït i en aquesta mateixa web.

Al presbiteri es va col·locar una imatge de la Mare de Déu de Torreciudad, petita però molt bonica, envoltada de flors i un canelobre per a la seva distinció des de tots els punts de l’església ja que no es podia il·luminar més doncs no s’hagués vist bé la pantalla de la retransmissió.

 

De des Torreciudad

A les 16.30h es va connectar amb Torreciudad. Des del seu departament de comunicació van presentar reportatges, entrevistes, testimonis, imatges interiors i exteriors del santuari, actuals i il·lustratives. Va resultar tota una novetat el reportatge del video-mapping de el retaule d’alabastre que presideix el presbiteri de la nau central del santuari. Segons les declaracions de les persones que l’han vist i en el que tots coincideixen és que “Amb música, llum i diàlegs el retaule cobra vida … és impactant.”

A les 17 h es va iniciar l’Exposició del Santíssim Sagrament i el rés del sant rosari. El sacerdot que va dirigir la celebració va fer esment a dues entitats que s’havien unit a aquell rosari, una de les quals l’Església de Santa Maria de Montalegre, la qual havia elevat també la seva petició concreta.

Les cinc peticions dels misteris de Goig, una aplicada a cada misteri del rosari, van ser les següents: Pel Sant Pare Francesc; pel dolor i sofriment humà; per les ànimes abandonades i que no segueixen Crist; pels nostres llars i famílies per siguin lluminosos i alegres; i l’últim misteri, per aquesta Església de Montalegre perquè prosperi bé la rehabilitació.

 

A Montalegre

El centenar de persones que va estar present va seguir amb atenció i pietat els actes que se celebraven, no com a simples espectadors d’una pantalla sinó contestant a totes les oracions i reclinant-se quan corresponia, donant presència a la retransmissió.

Va tancar l’acte Mn. Xavier Argelich, va agrair als organitzadors de la Romeria amb Torreciudad i a tots els participants per la seva presència i donatius, i va convidar a tots a que preguéssim el rosari especialment en aquest mes.

La majoria dels assistents ens vam quedar a la celebració a les 18h de la santa missa, reiterant les intencions que s’havien ofert en el rosari que acabàvem de resar.

Video-mapping de Torreciudad

Isabel Hernández Esteban

7è Comentari de l’CEE: La pregària del Parenostre, i rosari per a la fi de la pandèmia

En el matí del dimarts del 13 d’abril de 2021, abans d’iniciar el sant rosari, la nostra col·laboradora Isabelita Hernández es va referir, com en anteriors sessions, al sant del dia.

L’Església celebra a sant Martí I, va ser el Papa núm. 74 de l’Església catòlica entre els anys 649-655, venerat com a sant per l’Església catòlica, així com també per l’Església ortodoxa. A Constantinopla va ser jutjat dels càrrecs d’heretgia i enemic de l’Estat (fets que no eren certs) sent condemnat a mort. Després de tres mesos de presó, l’emperador li va commutar la pena de mort per la d’exili a Crimea, on va arribar en una situació física tan deplorable deguda al maltractament patit des de la seva detenció que va morir. Per aquest motiu se’l considera màrtir.

A ell li encomanem la salut dels malalts de la pandèmia i tots els altres malalts, a més de les nostres intencions particulars i les intencions de el Sant Pare actual.

Contemplarem, sent dimarts els MISTERIS DE DOLOR

El Papa Francisco en el discurs precedent a la benedicció Urbi et orbi del Diumenge de Resurrecció, el 4 d’abril passat, va dedicar unes paraules als nombrosos problemes que agreugen la humanitat, entre ells la pandèmia, les guerres, la cursa armamentista, etc.

Per això, en cada misteri, invocarem un resum d’aquestes peticions i preocupacions de el Sant Pare.

Per al primer misteri, L’oració i agonia de Jesús a l’Hort de Getsemaní, el papa Francesc diu: “La pandèmia encara està en ple curs, la crisi social i econòmica és molt greu, especialment per als més pobres; i malgrat tot -i és escandalós- els conflictes armats no cessen i els arsenals militars es reforcen”.

Per al segon misteri, La flagel·lació de Jesús, el papa Francesc diu: “Déu Pare ha ressuscitat el seu Fill Jesús perquè va complir plenament la seva voluntat de salvació: assumir la nostra feblesa, les nostres malalties, la nostra mateixa mort; patir els nostres dolors, va portar el pes de les nostres iniquitats. Per això Déu Pare l’ha exalçat i ara Jesucrist viu per sempre, és el Senyor “.

Per al tercer misteri, La coronació d’espines de Nostre Senyor, el papa Francesc diu: “Que el Senyor doni consol i sostingui les fatigues dels metges i infermers. Totes les persones, especialment les més fràgils, necessiten assistència i tenen dret a accedir als tractaments necessaris “.

Per al quart misteri, Jesús amb la Creu a coll, el papa Francesc diu: “Que el Senyor inspiri l’acció de les autoritats públiques perquè tots, especialment les famílies més necessitades, rebin l’ajuda imprescindible per a un suport adequat. Malauradament, la pandèmia ha augmentat dramàticament el nombre de pobres i la desesperació de milers de persones “.

Per al cinquè misteri, La crucifixió i mort de nostre Senyor, el papa Francesc diu: “A la llum del Senyor ressuscitat, els nostres sofriments es transfiguren. On hi havia mort ara hi ha vida; on hi havia dol ara hi ha consol. A l’abraçar la Creu, Jesús ha donat sentit als nostres sofriments. I ara resem perquè els efectes beneficiosos d’aquesta curació s’estenguin a tot el món “.

 

SETÈ COMENTARI DEL CATECISME DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA: ORACIÓ DEL PARENOSTRE.

 Breu introducció

La pregària del Parenostre és l’oració universal dels cristians, que ens va ensenyar el mateix Jesús. I amb les mateixes paraules l’anem repetint al llarg dels segles i anys, i que així sigui.

S’hi plasma la filiació divina, per la qual ens dirigim al Pare Déu com FILLS, engendrats pel mateix Crist, ni biològics ni adoptats: engendrats.

El compendi de l’Església Catòlica, li dedica una secció sencera, dels punts 578 a 598, de la segona de la Quarta Part dedicada a l’Oració cristiana. En el Catecisme els ensenyaments són més amplis.

Si l’Església Universal ens ofereix molts ensenyaments sobre aquesta pregària, hem d’entendre que és una oració molt important per a nosaltres els cristians i per al creixement i preservació de l’Església.

 

L’Oració

Abans d’iniciar el desenvolupament teològic del Parenostre, el Compendi ens explica què és l’Oració en general, la Revelació divina de l’oració. El model d’oració en l’Antic Testament, des de Moisès, els profetes i la importància dels Salms, fins arribar a Jesucrist en el qual l’oració revelada es realitza en el mateix Jesucrist. Un cop conclosa la redempció, ens ensenya l’oració en el temps de l’Església, les expressions de l’oració, el combat personal i de vida interior per resar.

Jesús ens va ensenyar el Parenostre, però també ens va ensenyar a pregar, tal com ho relaten molts fets de l’Evangeli … Es va retirar a pregar.

 

El Parenostre

A Terra Santa, a Jerusalem, prop de la Muntanya de les Oliveres, trobem l’Església crida del Pater Noster, situada en el lloc on Jesús va ensenyar als seus deixebles aquesta oració. En l’atri i jardí, les parets estan cobertes de murals de rajoles, allà es pot llegir el Parenostre en moltíssims idiomes del món, per descomptat està en espanyol, català, altres derivats llatins, i en basc. És molt emocionant llegir el Parenostre en la teva llengua materna, tothom el busca.

 

El Compendi

Destacaré alguns punts

Punt 579. Diu: És el resum de tot l’Evangeli; És la més perfecta de totes les oracions; recull en forma d’oració, el contingut essencial de l’Evangeli.

Punt 580. Diu: Es diu l’Oració del Senyor, perquè ens la va ensenyar el mateix Jesús.

Punt 582. Diu: Mitjançant el Parenostre ens acostem a Déu Pare amb plena confiança, ens introdueix en la presència del Pare, i fa de nosaltres fills de Déu, podem resar-lo amb la certesa de ser estimats i escoltats.

Punt 584. Diu: Al dir NOSTRE expressa una relació amb Déu totalment nova i Ell és el nostre Déu ara i per sempre. En Crist, nosaltres som el seu poble, i Déu és nostre Pare.

Punt 585. Diu: Resar al nostre Pare, és resar amb tots els homes en favor de tota la humanitat perquè coneguin a l’únic i veritable Déu i es reuneixin en la unitat.

Tornant a Jerusalem, se sap que és el lloc del món on la intensitat de l’oració a Déu Pare és extrema perquè allà tots els seus habitants resen i els visitants i pelegrins també: els cristians catòlics, ortodoxos, coptes, armenis i quan hi ha peregrinacions tots els milers de visitants, els cristians protestants, entre d’altres. També resen a Déu Pare, la comunitat musulmana, i per descomptat els jueus.

 

Les peticions de el Parenostre: Són set

El més senzill de el Parenostre són les peticions perquè al resar-lo les pronunciem repetidament. Els punts són del 587 al 598.

Les tres primeres són peticions teologals i les quatre restants són peticions de misericòrdia i d’esperança.

Analitzem els continguts del Parenostre:

L’expressió Que esteu en el cel no indica un lloc sinó una manera de ser, Déu està més enllà, és la Majestat i la santedat.

Sigui Santificat el vostre nom, és una lloança, Nom que va ser revelat a Moisès i ha volgut que el seu poble li fos consagrat. És una crida a la santedat de tots i al fet que el Nom de Déu sigui conegut i beneït.

Vingui a nosaltres el vostre regne, no només significa el retorn de Crist en la Glòria, sinó a més que l’Església demana que el Regne de Déu creixi aquí, gràcies a la santedat dels homes en l’Esperit.

Facis la vostra voluntat aquí a la terra com es fa en el cel, la voluntat del Pare és que tots els homes se salvin, li demanem que uneixi la nostra voluntat a la voluntat del seu Fill Jesucrist, com ho va fer la Santíssima Verge i els sants.

El nostre pa de cada dia…, li demanem el suport necessari per a la nostra subsistència. Amb això demanem també la gràcia en l’obrar perquè amb justícia sapiguem tots satisfer les necessitats dels altres. A més, demanem, saciar la fam de la Paraula de Déu, de l’Eucaristia i de l’Esperit Sant, ja que no només de pa viu l’home.

Perdoneu les nostres culpes, així com nosaltres perdonem els nostres deutors, li demanem que ens perdoni perquè ens reconeixem pecadors, i que per mitjà dels sagraments obtinguem la redempció. Però per a això, haurem d’haver perdonat nosaltres abans.

No ens deixis caure en la temptació, aquí demanem a l’Esperit Sant poder discernir entre la prova que ens fa créixer en el bé o la temptació que ens pot fer pecar, així com ser temptat i consentir.

I lliura’ns del Mal, Crist va vèncer a Satanàs, però nosaltres preguem perquè la família humana sigui alliberada del diable i les seves obres, ja que el Maligne existeix, no fa vacances.

Amén, acaba així la pregària i la arrodonim: Que així sigui el que conté l’oració.

 

Acabem amb l’Oració per a la fi de la Pandèmia del papa Francesc:

Oh Maria, tu resplendeixes sempre en el nostre camí com un signe de salvació i esperança. A tu ens encomanem, Salut dels malalts, que a el peu de la creu vas ser associada a el dolor de Jesús, mantenint ferma la teva fe.

Tu, Salvació de el poble romà, saps el què necessitem i estem segurs que el concediràs perquè, com a Canà de Galilea, tornin l’alegria i la festa després d’aquesta prova.

Ajuda’ns, Mare del Diví Amor, a conformar-nos a la voluntat del Pare i fer el que Jesús ens dirà, Ell que va prendre el nostre sofriment sobre si mateix i es va carregar dels nostres dolors per guiar-nos a través de la creu, a l’alegria de la resurrecció . Amén.

Sota la teva empara ens acollim, Santa Mare de Déu, no menyspreïs les nostres súpliques a les necessitats, sinó que deslliureu-nos de perills, Verge gloriosa i beneïda.

 

Tindrem un nou comentari el SEGON DIMARTS DEL MES DE MAIG, EL 11 DE MAIG 2021, el qual tractarà de la FAMÍLIA.

Comunicació Montalegre

 

El pas del Senyor: De la persecució a la llibertat

Una de les celebracions més belles de tot el calendari litúrgic de l’Església és la Vetlla Pasqual. El seu profund significat és la Resurrecció del nostre Senyor Jesucrist, ja que sense ella vana hauria estat la Creu. Però tant en els textos de l’Antic Testament que predeia que la Resurrecció s’anava a produir com en l’Evangeli aquest fet ve clarament relatat i revelat: La resurrecció de Crist efectivament es va produir, no és aquí, ha ressuscitat. Per això la Creu de Crist va ser necessària per a la nostra redempció. D’altra banda, la litúrgia de la Vetlla ofereix tants matisos, moments de gran emoció i gestos teològics que omplen de goig als celebrants, als assistents, així com als ministres laics, tant adults com escolans.

Benedicció de foc

Tot estava a punt. A el fons de el temple, darrere de les portes tancades de Montalegre, sobre una taula baixa hi havia el ciri pasqual, els claus, els trossos de fusta per al foc i el llibre Ritual de benediccions. Calat el foc, el rector el va beneir i amb la flama es va encendre el ciri i amb ell les espelmes que tots els assistents van poder agafar a l’entrar a l’església per participar en la celebració. Seguidament, el rector, els sacerdots que anaven a concelebrar, el mestre de cerimònies i els escolans processionaren per la nau central i encenien les espelmes dels fidels. I si fins a aquest moment el temple era fosc, tot just estava il·luminat, a l’uníson les llums i lampadaris.

El Pregó Pascual

Exsúltet així es diu el pregó pasqual. La seva proclamació va ser completa i va ser cantada suaument a una sola veu per un bon col·laborador de Montalegre.

La litúrgia de la Paraula

Les lectures d’aquesta celebració són llargues en si mateixes. Es llegí el Gènesi i el llibre de l’Èxode, acompanyades dels seus salms, càntics i oracions. Per primera vegada des de l’inici de la Quaresma, amb excepció d’algunes celebracions concretes, es cantà el Glòria a Déu en el cel. A continuació, l’epístola de sant Pau als cristians de Roma, el corresponent salm i un text de l’evangeli segons sant Marc.

L’homilia

Mn. Argelich transmetí l’alegria de la festivitat que s’estava celebrant, entre altres coses digué:

Celebrem la nit més gran de totes les nits. Hem proclamat la Resurrecció de el Senyor en aquesta nit santa. Hem estat redimits. Ara som fills de Déu. Les oracions que hem cantat ens tiren amunt el cor. La Lumen Christi està relatada en la primera lectura del Gènesi, que és la recreació de la llum de Crist … Les santa dones que acompanyen el Crist en la Passió ara són elles mateixes les que anuncien la resurrecció, hem doncs respondre a aquesta vida nova de redimits. Els batejats som llum ! la qual és molt més forta que la llum del sol, ja que la llum de Crist mai s’apagarà. Visquem en la llum del ressuscitat. Tot està fet en Crist, no hi haurà una nova redempció. Per això hem de ser un altre Crist en el nou ordre instaurat per Déu. Renovem l’Esperança i l’Amor … El que té fe viu la vida, qui no la té pateix la vida, Visquem de fe!

La litúrgia baptismal

Seguidament el rector procedí a la benedicció de l’aigua baptismal al temps de llegir resant una llarga oració. A continuació, ens va convidar a la renovació de les promeses baptismals, moment molt particular per a cada un dels presents ja que cada fidel havia de respondre per si mateix, és a dir, en primera persona. Al seu torn, aspergí aigua beneïda a tots els presents.

Amb tota solemnitat

En un altre moment, l’encenser que estigué constantment encès, ens elevà així el nostre esperit cap a Déu, també fórem beneïts amb l’encens.

Va seguir la celebració eucarística amb tota solemnitat, entonant-se cants propis de la Pasqua, amb gran alegria, no només la humana sinó també la que produeix saber-se fills i filles de Déu.

Agraïments

En primer lloc, agrair a tots els fidels la paciència en el compliment de les mesures sanitàries, mantenint en tot moment la mascareta col·locada i la distància adequada, i per descomptat el seu recolliment i atenció. També als laics que han llegit les nombroses lectures, han recollit l’almoina tan generosa dels fidels; al seu torn a la soprano i al tenor que han interpretat i dirigit els cants, i a l’organista de la Casa. Igualment, als escolans, ja que són celebracions de molta litúrgia. A tots ells que han col·laborat tan estretament en el Tridu Pasqual d’aquest any 2021, moltes gràcies.

Isabel Hernández Esteban

L’Eucaristia no és un signe, ni una imatge, ni una foto, ni un record

Gràcies a Déu, aquest any hem pogut assistir a les celebracions del Tridu Pasqual de forma presencial en els nostres temples habituals. Totes elles s’han celebrat amb goig, profunditat i emoció. També s’han complert les mesures i normes sanitàries. En alguns casos, com a l’Església de Santa Maria de Montalegre s’han duplicat la celebració de les misses i oficis del Dijous Sant i del Divendres Sant per contribuir a la màxima de participació de fidels

Aquestes dues dates no consten com a dies de precepte en el calendari litúrgic, però la pietat popular, és a dir la dels fidels cristians, mostra aquest voler viure al costat de Jesucrist el Darrer Sopar, la seva Passió i mort, i la Vetlla a la seva Resurrecció.

La Missa Vespertina del Sopar del Senyor

En efecte, a Montalegre es va celebrar el Sopar del Senyor en el Dijous Sant a les 17h i a les 18.30h, distribuint-se els assistents fins i tot fins a les grades del temple. Van ser concelebrades pels sacerdots habituals de l’església. Van acompanyar a les celebracions diversos ministres laics que van dirigir els cants, van llegir les lectures pròpies i els escolans. En tot moment, es van seguir les indicacions del mestre de cerimònies, que aquest any ha correspost a Mn. Bombardó.

La primera homilia del Dijous Sant la platicà Mn. Argelich, rector de Montalegre. Posà èmfasi en el misteri de l’Eucaristia, i recordà la institució també del Sagrament de l’Ordre Sacerdotal, dia en què els sacerdots renoven els compromisos amb el seu ministeri.

El rector amb molta força ens va dir, entre altres coses, el següent:

El Senyor es va quedar amb nosaltres en l’Eucaristia per ser menjat. Ell ens va col·locar en el moment precís de la Redempció. Anticipa la seva mort al voltant de la taula, nosaltres al voltant de l’altar perquè a tots ens arribi el seu lliurament. El sagrament de l’Eucaristia és el sagrament de l’amor. Volem estimar fins a la fi de l’amor del Senyor. Ell ve a servir i a estimar-nos amb total voluntarietat. Hem de saber estimar l’Eucaristia per saber lliurar-nos als altres. La seva presència no és un privilegi per a uns pocs, és per a tothom. No és un signe, ni una imatge, ni una foto, ni un record: Conté veritablement Crist, conversió admirable: la transsubstanciació en el cos i la sang de Crist. El poder de consagrar el té tant un sacerdot com el Papa, ningú més. Pel que fa als fidels, la major prova inefable d’amor és poder combregar amb freqüència amb la major sensibilitat i sense l’habituació a fer-ho.

No es va fer la processó habitual per al trasllat del Santíssim Sagrament fins al Monument doncs a continuació s’anava a celebrar novament el Sopar de el Senyor.

Celebració de la Passió del Senyor

En l’ofici del Divendres Sant la litúrgia no estableix la litúrgia eucarística. El Senyor ha mort a la Santíssima Creu. L’altar està buit. El crucifix sobre l’altar està cobert amb un teixit morat. Mn. Bombardó tant a l’inici de la celebració com en tota la seva amplitud va anar explicant cadascuna de les parts, així com les novetats a causa de les mesures sanitàries.

La primera Passió es va celebrar a les 13h, després d’haver resat i cantat amb molta intensitat el Via Crucis. La segona va ser a les 17h que va comptar amb la presència del Vicari de l’Opus Dei a Catalunya, i amb Mn. Ferran Blasi, un incansable col·laborador de Montalegre durant molts anys.

Es va iniciar l’acte amb la prostració dels celebrants al terra del presbiteri, sense el petó a l’altar. Va seguir la litúrgia de la Paraula la qual va ser extensa: Les lectures del profeta Isaïes i la carta als Hebreus, així com tota la Passió del nostre Senyor Jesucrist segons sant Joan. Va seguir l’homilia de Mn. Mallol, el qual ens va interpel·lar a compte de la nostra fe i de la nostra participació real en la passió de nostre Senyor, entre altres coses va dir:

És suficient la fe que tenim? És viva? Entenem que el protagonista de la Passió som cada un de nosaltres? No es tracta de ser espectador, es tracta de ser un actor que veu des de dins la Passió “Com un personatge més” com deia sant Josepmaria. No n’hi ha prou amb llegir només els fets de la Passió, sinó que cal viure-la com Un més !, és imprescindible. Jesús mor per tots i cada un, al seu torn, la mirada de Déu és personal, ens mira a cadascun. Hem de procurar fomentar la lectura viva de la Passió i de tot l’Evangeli per despertar la nostra fe. Contemplar les escenes que es resen al Via Crucis, les trobades amb Maria, el Cireneu, amb Verónica i les Santes dones. A vegades hem de descarregar-nos de les nostres creus per poder portar la Creu del Senyor. En aquest Tridu, el contingut de celebracions no es pot alterar i cal fer-ho en aquest ordre, ens ha d’ajudar a morir al pecat, als vicis i a la supèrbia per ressuscitar, ja que per ressuscitar, primer cal morir lògicament. Negar-se a un mateix depèn de nosaltres, ressuscitar depèn de Déu.

En la pregària universal, les pregàries pre estipulades en el Missal Romà del dia, juntament amb les seves oracions, no s’oblidaven de ningú a l’alçar les seves peticions.

No hi va haver ofrenes ni consagració. Per a aquesta celebració està indicada l’Adoració de la Creu. Abans de la pandèmia, els fidels adoràvem la creu amb un petó o una reverència. En aquesta ocasió, el rector va alçar un crucifix de fusta, acompanyat dels sacerdots que celebraven amb ell la Passió. Es van dirigir a fons de la nau central i, entre cants d’adoració, tots els fidels van mirar la creu, amb recolliment de cor i en silenci, fins que els celebrants la van col·locar davant l’altar.

La sagrada comunió

Mn. Mallol, acompanyat del mestre de cerimònies, un laic i un escolà, es va dirigir al Monument on hi havia el Santíssim Sagrament des del dia anterior perquè en el Divendres Sant poguéssim combregar.

Després de la segona Passió del Senyor, es va tancar el temple fins al dia següent el Dissabte Sant a les 18.30h, tot esperant la celebració de la Vetlla Pasqual.

Isabel Hernández Esteban

Pare en l’obediència

Acabem de celebrar el misteri Pasqual, la culminació de l’obra redemptora del Pare realitzada pel Fill. Déu ens ha salvat, ens ha redimit i ens ha fet fills seus. No se’ns escapa que tot això és fruit de l’obediència del Fill al Pare. Nostre Senyor Jesucrist ho manifesta en moltes ocasions, ha vingut a complir la voluntat del seu Pare.

Aquests dies passats, hem procurat acompanyar el Senyor en la seva Passió i mort i ens hem alegrat amb Ell en la seva Resurrecció. Un dels moments de major intensitat ha estat el de l’oració a l’hort de les oliveres, on, de manera punyent però ben conscient i lliurement, dirigeix ​​una petició a Déu Pare que acaba amb “Però no es faci la meva voluntat sinó la vostra”. I fruit d’aquesta obediència, d’aquesta identificació amb el voler diví, tots els homes i dones de tots els temps hem estat rescatats de l’esclavitud de pecat, del mal. Ara ja som fills de Déu amb veritable llibertat. Alegrem-nos i estiguem agraïts, corresponent a tant Amor per nosaltres.

En sant Josep també trobem aquesta actitud obedient. La seva obediència s’encamina a deixar obrar en ell i per ell al voler de Déu. Els plans de salvació de Déu es duen a terme mitjançant l’obediència dels seus elegits. Sorprèn aquesta manera d’actuar diví. Compta amb la nostra llibertat i, aquesta, es posa en pràctica i es fa gran obeint, complint la voluntat de Déu.

A sant Josep se li manifesta el voler de Déu a través de la vida ordinària, corrent, a través dels esdeveniments que ocorren al seu voltant i, principalment, mitjançant la resposta afirmativa de la seva esposa, Maria, a la voluntat de Déu. Sant Josep, a diferència de Maria, li arriba també aquest voler en els somnis. Quatre somnis que l’ajuden a descobrir el que Déu espera d’ell en moments de major dificultat per discernir correctament. I amb promptitud i decisió s’aixeca i els porta a terme, sense dilació, sense dubtes ni temors, sense cap queixa i sense demanar explicacions. En aquest temps pasqual procurem estar més atents al voler de Déu i també veurem meravelles al nostre voltant, perquè estarem deixant que Déu actuï.

Mn. Xavier Argelich

LA PROLIFERACIÓ DEL PECAT, tema central del sisè comentari del CEE i sant rosari per la pandemia

Al dia 8 de març de 2021 l’Església celebra a Sant Joan de Déu, religiós, nascut a Portugal, va viure al segle XVI, va prestar ajuda amb constant caritat als necessitats i malalts en un hospital fundat per ell mateix, i es va associar amb altres companys amb els quals va constituir l’Ordre dels Hospitalaris de Sant Joan de Déu. Va morir a la ciutat de Granada.

A ell li encomanem la salut dels malalts de la pandèmia i tots els altres malalts, a més de les nostres intencions particulars. D’aquesta manera, la nostra col·laboradora Isabelita Hernández va iniciar l’activitat del Rosari i del Comentari del Catecisme de l’Església Catòlica, que seria el sisè en el que va de curs.

RES DEL SANT ROSARI

Van contemplar, sent dilluns els MISTERIS DE GOIG. Després de la invocació del Misteri va llegir unes oracions del llibret de la col·lecció de l’MAGNÍFICAT del mateix dia:

Els habitants de Natzaret van tancar les orelles a la Paraula de Jesús, i no van creure en Ell. Nosaltres, en canvi, li diem: Senyor ajudeu-nos a romandre atents a la vostra Paraula.

Per al primer misteri, L’Encarnació de el Fill de Déu: Senyor, que durant la Quaresma trobem temps per llegir les Escriptures i per meditar sobre el que allà ens dius.

Per al segon misteri, La visita de la Verge a la seva cosina santa Isabel: Senyor, que els que es preparen per rebre els sagraments de la iniciació cristiana puguin obtenir una formació adequada i en el seu cor creixi el desig d’estimar-te.

Per al tercer misteri, El Nen Jesús neix a Betlem: Senyor, et donem gràcies pels pares i mestres que saben parlar de tu als nens i et demanem per tots els que volen donar-te a conèixer als altres.

Per al quart misteri, La Presentació del Nen al temple i la Purificació de la Mare de Déu: Senyor, assisteix als missioners perquè trobin les paraules adequades per anunciar l’Evangeli i fes que fiats de la vostra gràcia no es desanimin davant les dificultats.

Per al cinquè misteri, El Nen Jesús perdut i trobat al temple: Senyor, et demanem pels nens i els joves perquè no perdin l’amor a la veritat, a el bé i la bellesa.

SISÈ COMENTARI DEL CATECISME DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA

El tema del dia va ser la PROLIFERACIÓ DE EL PECAT

El primer de tot és definir el concepte PECAT. Sempre s’ha dit i és, que el pecat ÉS UNA OFENSA A DÉU. A continuació, veurem què diuen els textos del Compendi i del Catecisme per arribar a veure com prolifera el pecat, i el seu amuntegament es converteix en autèntiques estructures diabòliques.

El Compendi a la part de la Vida de Crist, i en la secció de la Dignitat de la persona humana li dedica 9 punts al PECAT, del 391 a el 400.

Punt 392. La definició de pecat la presa de SANT AGUSTÍ: El pecat és «una paraula, un acte o un desig contraris a la Llei eterna».

Després segueix i diu: És una ofensa a Déu, a qui desobeïm en lloc de respondre al seu amor. Fereix la naturalesa de l’home i atempta contra la solidaritat humana. Crist, en la seva Passió, revela plenament la gravetat del pecat i el venç amb la seva misericòrdia.

Punt 393. Es refereix a la diversitat de pecats i ens indica que hi ha molta varietat, poden ser actes contra els manaments o les virtuts, actes contra Déu, contra el proïsme; i de pensament, paraula, obra i omissió.

Punts 394, 395, 396. Aquests punts distingeixen la gravetat de pecat entre venial i mortal, els quals també tenen els seus graus. Aquests nivells de gravetat no sempre els sabem distingir, per això si ens penedim dels nostres pensaments, paraules, accions i omissions, el sacerdot que està ben format ens ajudarà a saber si és pecat lleu, greu o molt greu.

No jutgem ni ens auto jutgem, doncs no n’hi ha prou amb no matar ni robar per ser bons cristians

La referència a sacerdots ben formats, és deguda al fet que hi ha sacerdots que no s’han reciclat en molts anys, i han perdut la bona virtut de confessar i confessar-se, i amb la celebració comunitària de la reconciliació creuen que absolen els pecats. Si s’acudeix a aquestes celebracions, cal recordar que sempre cal, a continuació, la confessió individual.

LA PROLIFERACIÓ DEL PECAT

Per centrar el tema es va llegir un passatge del Gènesi, on s’explica per què Déu va enviar el diluvi:

Gènesi 6,5-8; 7,1-5.10: Al veure el Senyor que la maldat de l’home creixia sobre la terra, i que tota la seva manera de pensar era sempre perversa, es va penedir d’haver creat a l’home a la terra, i li va pesar de cor. I va dir: «Esborraré de la superfície de la terra a l’home que he creat; a l’home amb els quadrúpedes, rèptils i aus, doncs em pesa d’haver-los fet ».

Però Noè va aconseguir el favor del Senyor. El Senyor va dir a Noè: «Entra a l’arca amb tota la teva família, ja que tu ets l’únic just que he trobat en la teva generació. De cada animal pur pren set parelles, mascle i femella; dels no purs, una parella, mascle i femella; i el mateix dels ocells, set parelles, mascle i femella, perquè conservin l’espècie a la terra. D’aquí a set dies faré ploure sobre la terra quaranta dies amb les seves nits, i esborraré de la superfície de la terra a tots els animals que he creat ». Noè va fer tot el que li va enviar el Senyor. Passats set dies, va venir el diluvi a la terra.

Distingirem QUÈ SÓN ELS VICIS

Definim les virtuts com la repetició d’actes bons, això ens porta a ser persones virtuoses. És a dir, els virtuosos no són els que més resen o fan moltes penitències de genolls, etc. Són aquelles persones que es dirigeixen cap al Bé perquè el Bé és Déu. (Deia sant Joan Pau II, a la Veritas Splendor)

El camí contrari és el vici.

398. Els vicis són hàbits perversos que enfosqueixen la consciència i inclinen al mal. Els vicis poden ser referits als set pecats anomenats capitals: supèrbia, avarícia, luxúria, ira, gola, enveja i peresa.

SUPÈRBIA: aquesta magnificència, sumptuositat o pompa que ens donem a nosaltres mateixos, quan tot és per a la Glòria de Déu.

AVARÍCIA: Afany desmesurat de posseir i adquirir riqueses per atresorar-les.

LUGURIA: Desitjos excessius del plaer sexual.

IRA dolenta: indignació desmesurada, desitjos de venjança, fúria i violència sobre les coses i la naturalesa, actes de acarnissament.

GULA: Gana desordenada de menjar i beure.

ENVEJA: Desitjos de quelcom que no es posseeix.

MANDRA: Tedi o descuit en les coses a què estem obligats. Fluixedat, descuit o tardança en les accions o moviments.

Ara podem preguntar-nos Com prolifera el pecat?

Punt 397. Diu: El pecat prolifera en nosaltres doncs un porta a un altre, i la seva repetició genera el vici.

Punt 399. I per què? Els pecats són personals, però si cooperem perquè es cometin altres pecats, som responsables, i el cúmul de responsabilitats creen les estructures de pecat.

Punt 400. Què són les estructures de pecat ? Diu: Són situacions socials o institucions contràries a la llei divina, expressió i efecte dels pecats personals.

Exemples: Organitzacions de prostitució, tràfic de blanques, prostitució infantil, pedofília, pornografia; drogues, tot tipus de tràfic d’estupefaents, sales de fumar marihuana, plantacions de marihuana. Les organitzacions que promouen l’avortament creant un negoci a nivell mundial impressionant. Les organitzacions de tràfic de migrants amb les tapadores de diversos vaixells que diuen que estan a favor dels drets humans. El terrorisme organitzat, tràfic d’armes, etc.

Aquestes estructures de pecat basades i creades per lleis humanes, es converteixen en organitzacions criminals perseguides per les lleis penals dels països. En conclusió, podem dir que és molt important donar a conèixer Déu perquè l’ésser humà reconegui en la seva conducta el pecat, i entengui que és una ofensa a Déu.

Acabem, com sempre, amb l‘Oració per a la fi de la Pandèmia del Papa Francesc:

Oh Maria, tu resplendeixes sempre en el nostre camí com un signe de salvació i esperança. A tu ens encomanem, Salut dels malalts, que al peu de la creu vas ser associada al dolor de Jesús, mantenint ferma la teva fe.

Tu, Salvació del poble romà, saps el que necessitem i estem segurs que el concediràs perquè, com a Canà de Galilea, tornin l’alegria i la festa després d’aquesta prova.

Ajuda’ns, Mare del Diví Amor, a conformar-nos a la voluntat del Pare i fer el que Jesús ens dirà, Ell que va prendre el nostre sofriment sobre si mateix i es va carregar dels nostres dolors per guiar-nos a través de la creu, a l’alegria de la resurrecció. Amén.

Sota la teva empara ens acollim, Santa Mare de Déu, no menyspreïs les nostres súpliques a les necessitats, sinó que deslliureu-nos de perills, Verge gloriosa i beneïda.

La cita per a un nou comentari és el SEGON DIMARTS DEL MES D’ABRIL, EL 13 D’ABRIL 2021, el qual tractarà de la PREGÀRIA DEL PARENOSTRE.

Comunicació Montalegre

IMPORTANTS NOVETATS EN ELS HORARIS DE SETMANA SANTA: A MONTALEGRE ES DOBLEN ELS OFICIS

El 12 de març vam informar en aquest mateix web dels horaris dels oficis per a la Setmana Santa de 2021. No obstant això, arran de que l’Arquebisbat de Barcelona considera que s’ha d’acollir a tots els fidels que vulguin assistir-hi, tenint en compte que persisteixen les restriccions de l’aforament i de el toc de queda a les 10 de la nit, els nous horaris són els següents:

DIUMENGE DE RAMS, 28 de març: DUES BENEDICCIONS DELS RAMS

11:00 Benedicció dels Rams (a la nau central) (nou) i missa a continuació

12:00 Benedicció dels Rams (a la nau central) i missa a continuació

DIJOUS SANT, 1 d’abril: DOS OFICIS

17:00 Celebració de la Missa “In coena Domini”

18:30 Celebració de la Missa “In coena Domini” (nou)

DIVENDRES SANT, 2 d’abril: DOS OFICIS

12:00 Exercici del Via Crucis

13:00 Celebració de la Passió del Senyor (nou)

17:00 Celebració de la Passió del Senyor

DISSABTE SANT, 3 d’abril: S’AVANÇA L’HORA HABITUAL

19.30 Vetlla Pasqual

DIUMENGE DE PASQUA, 4 d’abril:

Celebració de la Missa de Pasqua: 11.00 12:00 18.00 i 19:00h

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.