José María Hernández Garnica visqué heroicament les calamitats del seu temps

La santa missa en sufragi de l’ànima del Servent de Déu José María Hernández Garnica s’ha celebrat a Montalegre a les 7 de la tarda del dimarts 17 de novembre de 2020, coincidint amb l’aniversari del seu naixement a Madrid ara fa 107 anys. A el no haver impediment canònic, la missa va ser de difunts amb els ornaments morats.

Els fidels habituals de Montalegre coneixen la sepultura d’aquest servent de Déu situada a la Capella del Santíssim de el temple. Allà resen, imploren i escriuen les seves peticions en un Quadern disposat per a aquesta finalitat. Com va dir el rector de Montalegre a l’inici de la celebració eucarística Resem per impetrar la seva intercessió, acudint avui també a Santa Isabel d’Hongria.

En l’homilia, Mn. Argelich va incidir en els patiments i malalties que va patir José María Hernández Garnica: Va ser un dels més íntims col·laboradors de sant Josepmaria, lliurant-se fidelíssimament a l’Obra i a l’Església … Va prestar un servei discret i eficaç … Sant Josepmaria confiava en ell, sent un dels tres primers sacerdots de l’Obra. Va impulsar moltes activitats apostòliques i centres, especialment en països d’expansió, en l’afany per secundar la crida de Déu plenament. Va patir moltíssim. En els anys de la Guerra Civil va estar a la presó, allà va patir penalitats, va estar a punt de ser afusellat. Van ser temps de moltes mancances que li van provocar seqüeles importants. Li van extirpar un ronyó la qual cosa també li va produir conseqüències … En els moments més difícils i greus a l’inici del conflicte bèl·lic va tenir una trobada providencial amb l’ara Beat Álvaro que li va reposar l’ànim i li va donar forces per sobreposar-se als desconcerts que dificultaven el seu avanç personal i espiritual. Després, amb aquest ànim va poder impulsar les activitats apostòliques …

… Avui he referit les malalties i incerteses del nostre germà José María perquè avui en dia es viu la pandèmia amb frens a l’activitat apostòlica. El rector va recordar que en els primers mesos de la pandèmia, el temple es va mantenir obert, però sense fidels, i el primer que feien els sacerdots que acudien a Montalegre per atendre els pobres que sol·licitaven ajudes o per oferir sufragis, després de visitar al Santíssim hi resaven a José María. També va fer al·lusió a l’encíclica de el Papa Francesc Fratelli tutti, el qual es dirigeix ​​als que governen el món perquè canviïn les seves directrius en bé dels pobres.

Al llarg de la celebració de Rèquiem, la soprano Rosa Parellada va interpretar en gregorià al costat de l’organista de la Casa Josep Masabeu les següents peces: A l’entrada el Requiem aeternam, en el salm l’Al·leluia, en la comunió Lux Aeterna, i en el trasllat a la capella del Santíssim In Paradisum, així com altres de Segarra, i a la fi de tot l’acte el Virolai.

Les absoltes pel servent de Déu

Mentre José María Hernández Garnica no sigui canonitzat, la Comissió impulsora de la devoció privada seguirà endavant amb els seus treballs, assenyalant el rector que hi ha miracles, però de moment José María és servent de Déu, per això davant seu sepulcre va dirigir les absoltes i aspergí aigua beneïda.

 

Petits detalls

Membres de la Comissió van col·laborar en la celebració, així com altres col·laboradors habituals de Montalegre, a tots ells Mn. Argelich va agrair els seus serveis.

Per ajudar-nos a recordar les mesures de seguretat i de distància, en tota la nau central es van enganxar en els bancs unes etiquetes que indicaven el lloc per seure. Igualment, al vestíbul, es van col·locar cartells a aquest efecte, a més de mantenir-se el dispensador de gel hidroalcohòlic per a la higiene de les mans.

Isabel Hernández Esteban

Missa oferta pels cooperadors difunts de l’Opus Dei

En l’hora vespertina del dissabte 14 de novembre de 2020, es va celebrar al temple de Santa Maria de Montalegre una missa oferta pels cooperadors difunts de l’Opus Dei. Va presidir l’Eucaristia Mn. Ignasi Font, vicari de la Delegació de l’Opus Dei a Catalunya, concelebrant el rector de Montalegre, Mn. Xavier Argelich.

Abans de començar l’acte, el rector va recordar als fidels presents les indicacions sanitàries i de distància que havien de respectar al llarg de tota la celebració.

A l’iniciar la celebració el vicari va indicar que aquesta missa no podia ser de difunts pel fet que la litúrgia no ho permet doncs a les 7 de la tarda d’un dissabte és sempre missa vespertina de diumenge. No obstant això, ha prosseguit, es pot oferir per les intencions que s’hagin disposat, com pels cooperadors difunts de l’Opus Dei, els difunts de la pandèmia i per altres intencions que s’hagin reservat, ja que “El millor servei que podem oferir a les ànimes és la missa “.

En l’homilia el vicari va agrair al rector l’acollida amb què sempre respon per celebrar aquesta santa missa. Va comentar que les lectures del 33 Diumenge del temps ordinari estan relacionades amb l’alegria: Tot i les circumstàncies, la felicitat és completa i profunda si ens posem al servei de la voluntat de Déu. L’alegria prové de Déu, i per això hem de procurar entendre els fets actuals veient Déu en cada circumstància. La vivència positiva de que el Nostre Pare Déu ens dóna realment el que necessitem, ens asserenarà, i ens augmentarà el do de l’alegria … El vicari va recordar una carta del prelat Fernando en la qual escrivia sobre la vocació única a l’Opus Dei: Totes les tasques són Bonus et Gloriam de tots, una missió apostòlica que la fem tots junts en comunió dels sants, fixant-nos en les coses petites i examinant com va la nostra relació amb Déu … En relació amb l’alegria, el Papa Francesc nomena al sagrament de la confessió com el Sagrament de l’Alegria … Hem de resar molt, resar més, procurant viure feliços aquí baix ja que com deia Sanjosepmaria la felicitat del cel és per als que saben ser feliços a la terra … Dirigim la nostra mirada a Santa Maria de Montalegre.

El Cor de Betlem

Una menció especial correspon donar a aquest grup coral que s’ha situat al cor de la nau central, al costat de l’orgue romàntic del temple. La seva actuació ens va commoure. Les veus i els instruments que van utilitzar, com la flauta travessera, va elevar la nostra ànima a l’oració i a l’alegria.

El vicari va agrair l’acompanyament de la coral, així com als lectors i d’altres col·laboradors que van fer possible el desenvolupament de la celebració.

 

Isabel Hernández Esteban

Esperança enmig de la crisi

La crisi sanitària, laboral i social ocasionada pel covid-19 s’ha incrementat en aquestes últimes setmanes i les previsions dels entesos és que seguirà augmentant. Davant d’aquesta situació és fàcil desanimar-se, atabalar, paralitzar-se com a conseqüència de la incertesa o la inseguretat, provocant fins i tot una crisi espiritual més gran de la que ja estan patint un bon nombre de creients.

Però, la vida espiritual precisament és la que ens ajudarà de manera més efectiva a afrontar la crisi actual i superar-la, sinó sanitàriament, si en els altres aspectes. La fe i, per tant, la vida de pietat, més intensa per les circumstàncies, ens impulsen a viure el moment present esperançats. Amb una esperança ferma i segura que ens posa en moviment, ens estimula a buscar solucions concretes i eficaces davant les dificultats provocades per la pandèmia. Ens empeny a estar més a prop de Déu i dels altres, especialment dels més afectats. Ens porta a afrontar la malaltia i la mort dels nostres éssers estimats i dels nostres amics i coneguts amb la certesa que anem a la trobada de la Vida eterna, de la felicitat sense fi.

L’esperança cristiana és seguretat en la lluita, en el combat espiritual, és constància en l’esforç per ser millors, és saber que Déu ens donarà els mitjans per afrontar i superar les dificultats que se’ns presenten, és consciència que Déu ens governa comptant amb el nostre esforç, per això Conrear l’esperança vol dir enrobustir la voluntat (Solc, 780).

L’esperança és virtut teologal per la qual desitgem i esperem de Déu la vida eterna com la nostra felicitat, confiant en les promeses de Crist (Compendi CEE 387). Els cristians vivim d’esperança perquè portem l’ànima il·luminada amb un horitzó etern a què ens dirigim. No depèn de nosaltres, del nostre ànim, sinó de la vinguda de Crist a aquest món que amb el seu amor redemptor ens dóna vida i esperança.

Mn. Xavier Argelich

 

Aprendre el Catecisme i pregar per la pandèmia (2)

 El passat dimarts 3 de novembre de 2020, tal com s’havia anunciat, la nostra col·laboradora, Isabelita Hernández després de la missa de 10h a Montalegre va iniciar el rés del sant rosari per a la fi de la pandèmia contemplant, com tots els dimarts, els Misteris Dolorosos.

El Rosari

En aquesta ocasió va utilitzar el tríptic del Sant Rosari amb Sant Pius i Sant Joan Pau II, en el qual consta un versicle breu de l’Evangeli, per a cada Misteri, amb la cita de l’evangelista.

El cas és que en la pandèmia de l’any 1919 a causa de la mal anomenada Grip espanyola (perquè provenia de l’Estat de Texas als Estats Units) va assolar Europa i un dels milions de contagiats va ser el Pare Pius. En aquelles circumstàncies va escriure la següent oració:

La prova és dura per a tots, però ho és encara més per a nosaltres; però, aixequem el cor cap a la part alta, cap a Déu; d’Ell ens arribaran la força, la calma, el consol. En aquestes hores greus tots hem de cooperar al bé comú, i amb una oració humil i fervorosa, amb la reforma de la nostra vida, fer-nos propicia la misericòrdia de el Senyor.

A continuació, els presents van resar el rosari, en presència de Déu.

La segona part de l’activitat va consistir en el COMENTARI DEL CATECISME DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA, el qual tractaria sobre la Mare de Déu.

Les imatges de la Mare de Déu

En primer lloc, la nostra col·laboradora va posar en relleu les diferents imatges de la Mare de Déu del temple de Montalegre, destacant especialment que la imatge de la Mare de Déu distingeix un temple catòlic o ortodox, d’un temple cristià no catòlic.

Tenim les imatges de:

Santa Maria de Montalegre que presideix la nau central, recull en el seu mantell els nens i les nenes desemparats i orfes de la Casa de la Caritat.

La Verge de la Pietat que està situada sobre del sepulcre o sepultura del servent de Déu José María Hernández Garnica, inspirada com altres imatges semblants a la Pietat de Miquel Àngel, que està a la Basílica de Sant Pere al Vaticà.

La Verge de la Medalla de la Miraculosa, situada en la Capella de la Verge, representa l’aparició de la Mare de Déu a Santa Caterina Labouré a París, al número 140 de la Rue du Bac, a la qual li va encarregar que promogués la difusió de la medalla, tal com li va indicar la Verge.

La Verge de la Porta, patrona del Perú del Nord, que està en una vitrina, a càrrec de la Germandat de la Verge de la Porta.

A més, a Montalegre, a les oficines, a la sala d’actes, a la sagristia, etc. hi ha altres imatges, però més petites.

Totes elles són molt diferents i de diferents advocacions marianes.

Què diu el Compendi

En segon lloc, prossegueix el Comentari sobre la Mare de Déu, per al qual s’ha utilitzat el Compendi de l’Església Catòlica. La referència en el Compendi de la Mare de Déu és molt concreta i sempre relacionada amb les veritats de fe i Jesucrist, destacant versicles de l’Evangeli.

En la Primera Part que, com es va dir, tracta de la Professió de Fe, és a dir les veritats de fe que resem al Credo, es localitzen abundants punts referits a la Mare de Déu, en el subapartat: JESUCRIST FOU CONCEBUT PER OBRA I GRÀCIA DEL ESPERIT SANT I NASQUÉ DE SANTA MARIA MARE DE DÉU.

El punt 88 indica que a partir del Concili de Calcedònia l’any 451 Confessem a un sol i mateix Fill de Déu, Nostre Senyor Jesucrist, nascut en aquests últims temps de la Mare de Déu, la Mare de Déu.

Segueixen els punts següents:

95, que la Mare de Déu és Mare de Déu perquè és la mare de Jesucrist.

96, que va ser escollida per Déu abans de néixer i per tant va ser concebuda de forma Immaculada, en previsió dels mèrits de Jesucrist. (Recorda que el dogma de la Immaculada Concepció de Maria és de l’any 1854, relativament recent, només fa 166 anys).

97, que la Mare de Déu col·labora en el pla diví de la salvació, i s’ofereix a Déu amb total llibertat, en cos i ànima.

98, que la Mare de Déu és verge, la concepció virginal de Jesús vol dir que aquest va ser concebut en el si de la Mare de Déu només pel poder de l’Esperit Sant, sense concurs de baró.

99, que la Mare de Déu és sempre Verge, Va ser verge al concebre el seu Fill, verge durant l’embaràs, verge en el part i després de el part, Verge sempre, escrivia Sant Agustí. Els germans i germanes de Jesús de què parla l’Evangeli es refereixen als parents més propers, segons una expressió emprada per la Sagrada Escriptura.

100, que la Mare de Déu és la nostra Mare Universal, estesa per Jesucrist, sent ella la Nova Eva.

Els punts 196, 197, 198 i 199, es refereixen a la Mare de Déu com a mare de l’Església en l’ordre de la gràcia perquè ha donat a llum a Jesús, i perquè Jesucrist, agonitzant a la Creu, la va donar com a mare al seu deixeble: Aquí tens la teva mare. I perquè al costat dels primers cristians Ella va resar per l’Església incipient. Per tot això se li rendeix un culte especial de veneració. (Només es adora a Déu, a la Santíssima Trinitat).

A l’acabar, els presents van resar l’Oració per a la fi de la Pandèmia del Papa Francesc:

“Oh Maria,

tu resplendeixes  sempre en el nostre camí

com un signe de salvació i esperança.

A tu ens encomanem, Salut dels malalts,

que al peu de la creu vas ser associada al dolor de Jesús,

mantenint ferma la teva fe.

Tu, Salvació del poble romà,

saps el que necessitem

i estem segurs que el concediràs

perquè, com a Canà de Galilea,

tornin l’alegria i la festa

després d’aquesta prova.

Ajuda’ns, Mare del Diví Amor,

a conformar-nos a la voluntat del Pare

i fer el que Jesús ens dirà,

Ell que va prendre el nostre sofriment sobre si mateix

i es va carregar dels nostres dolors

per guiar-nos a través de la creu,

a l’alegria de la resurrecció. Amén.

Sota la teva empara ens acollim, Santa Mare de Déu,

no menyspreïs les nostres súpliques a les necessitats,

abans bé deslliureu-nos de perills, Verge gloriosa i beneïda.

 La nostra col·laboradora es va acomiadar emplaçant als presents i a totes les persones que volguessin assistir pel proper PRIMER DIMARTS DEL MES DE DESEMBRE, L’1 DE DESEMBRE DE 2020 en el qual es comentarà l’Amabilitat i l’Examen de Consciència.

Comunicació Montalegre

Rehabilitar Montalegre

L’Església de Santa Maria de Montalegre va ser construïda l’any 1902, en substitució d’una capella anterior molt més petita, per donar cabuda a tots els nens, nenes, joves i adults acollits a la Casa de Caritat de Barcelona. Al llarg d’aquests més de cent anys s’han anat fent els treballs de manteniment i millores necessaris perquè el Temple tingués la major dignitat possible. Però alhora, s’han destinat molts recursos per poder dur a terme la seva funció assistencial, al començament, als orfes i abandonats i posteriorment als més necessitats i vulnerables. I així continuarem fent-ho amb l’ajuda de Déu i de tants benefactors.

Ara, però, ha arribat el moment, pel deteriorament de l’estructura de l’edifici, d’afrontar una profunda rehabilitació de l’Església, començant per la sostrada i les façanes, greument danyades per les filtracions d’aigua de les pluges i pels ensorraments , fa anys, d’alguns edificis que estaven annexos a l’Església. Després afrontarem la reparació de les vidrieres de gran bellesa i valor artístic i espiritual. En aparença pot donar la impressió que no cal realitzar una obra de tal calibre, però l’avaluació tècnica de l’estat de l’edifici certifica la magnitud de la feina a realitzar.

Amb l’ajuda generosa de tots, com sempre ha estat, aconseguirem dur a terme aquesta rehabilitació perquè Montalegre continuï amb la seva tasca pastoral i assistencial i més en aquests moments de major dificultat per a tots a causa de les circumstàncies actuals. Santa Maria de Montalegre manté sempre el seu mantell estès per donar aixopluc i protecció a tots els que recorren confiadament a Ella. Entre tots protegirem la seva Casa.

Mn. Xavier Argelich

 

Aprendre el Catecisme i resar per la pandèmia (1)

Es va iniciar a Montalegre una nova activitat formativa oberta a totes les persones que volguessin participar. A l’acabar la missa de les 10 hores, del dia 6 d’octubre de l’any 2020, el rector va anunciar que a les 10.30 a la Capella de la Miraculosa es resaria el sant rosari, a continuació, es faria un  Comentari del Catecisme de l’Església Catòlica i al final pregaríem l’oració del Papa Francesc davant la pandèmia.

La nostra col·laboradora Isabelita Hernández fou l’encarregada de dirigir l’activitat. En efecte, unes quantes persones que van assistir a la santa missa van participar d’aquesta novetat i més tard es van unir més assistents.

Al tractar-se del dia dimarts es van resar els misteris de dolor, i així es farà tots els primers dimarts de mes en què es realitzarà la formació.

El Comentari del Catecisme de l’Església Catòlica va consistir en aquesta ocasió en el propi Llibre del Catecisme. L’extracte d’allò aportat a l’activitat és el següent:

1.Les dades inicials d’aquest text, es remunten a la petició que va presentar l’Assemblea extraordinària del Sínode dels Bisbes en 1985 al Sant Pare Joan Pau II. Després de molts anys de treball dins de l’Església Catòlica, bisbes, cardenals, el propi sant pare i moltíssima gent que va treballar en els estudis realitzats, el 15 d’agost de 1997 sant Joan Pau II publicà una Carta Apostòlica per la qual aprovà l’edició típica llatina del Catecisme de l’Església Catòlica.

2.Però ¿Què és el CATECISME?

El mateix sant Joan Pau II escriu: L’ESGLÉSIA DISPOSA ARA D’AQUESTA NOVA EXPOSICIÓ AUTORITZADA DE L’ÚNICA I PERENNE FE apostòlica QUE SERVIRÀ D’INSTRUMENT VÀLID I LEGÍTIM AL SERVEI DE LA COMUNITAT ECLESIAL I DE REGLA SEGURA PER A L’ENSENYAMENT DE LA FE.

És un best-seller només superat per la Bíblia. Està traduït a tots els idiomes de la planeta. Després de les dades inicials, el segueix un pròleg i el mateix text del Catecisme, el contingut és el següent:

Té quatre parts: Conté 2865 punts, els índexs de textos, analítics i el general. Aquestes parts les repassarem amb el ÍNDEX GENERAL (pàg. 959):

PRIMERA PART: La professió de fe, què significa creure i l’explicació del CREDO, i les veritats de fe.

SEGONA PART: La celebració de el misteri cristià, la litúrgia que és obra de l’Esperit Sant, i els sagraments.

TERCERA PART: La Vida en Crist, la nostra vocació, la nostra llibertat, els pecats, les virtuts, i els 10 manaments.

QUARTA PART: Senyor ensenya’ns a pregar. L’oració. El Parenostre.

3.El llibre resum perfecte del Catecisme de l’Església Catòlica és el COMPENDI, editat igualment per la Llibreria Vaticana. Conté 598 preguntes bàsiques del Catecisme, un apèndix d’oracions, índexs diversos i les referències dels punts del Catecisme, al lateral dret de cada punt, en color vermell.

4.Per últim, la versió del Catecisme per a joves que és el Youcat, de l’any 2011, presentat a la JMJ de Madrid per a tothom pel sant pare Benet XVI, actualment Papa emèrit.

La nostra col·laboradora es va acomiadar convocant als presents i a tots els que volguessin assistir, pel proper PRIMER DIMARTS DEL MES DE NOVEMBRE, EL 3 DE NOVEMBRE DE 2020 en el qual el Comentari del Catecisme de l’Església Catòlica serà sobre la Mare de Déu.

Comunicació Montalegre

Princesa de Barcelona protegiu vostra ciutat

El dijous 24 de setembre es celebra la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè patrona de Barcelona i la seva diòcesi, pel que és dia de precepte en aquesta ciutat. A la basílica dedicada a aquesta advocació de la Mare de Déu l’estan preparant d’una manera molt especial amb la Novena a la patrona.

dav

Des del dia 14 de setembre fins al dia 23 de setembre, inclusivament, es resa un rosari a les 18.30h molt especialment pels malalts i difunts de la pandèmia i els seus familiars, i les seves conseqüències en altres malalties, la pèrdua d’ocupació etc. A continuació del sant rosari, a les 19 h presideix la santa missa un prevere de Barcelona.

Assistim aquest diumenge a la tarda. Va dirigir el rosari el P. Mercenari Fermín Delgado al costat d’una família. Va presidir la santa missa Mn. Ignasi Font, Vicari de l’Opus Dei de la Delegació de Catalunya que va concelebrar amb el P. Fermín.

Mn. Font va agrair al P. Fermín la invitació que li havia remès per a aquest acte, al qual no va dubtar ni un moment en assistir-hi. En la seva homilia, Mn. Font va establir el paral·lelisme de la paràbola de l’Evangeli amb les necessitats dels temps actuals, en la que llavors, com ara, existia un problema d’atur d’uns homes que estaven a la plaça esperant a que algú els contractés doncs estaven sense feina. El jornal era igual per a tothom: un denari. Aquest denari significava i significa que en qualsevol moment Déu ens espera. Uns ja estem amb Ell, a altres els segueix esperant i el preu és la vida eterna per a tots.

A l’acabar la celebració, el P. Fermín, que al llarg de la missa va entonar cants a la Verge de la Mercè, va agrair la presència del Vicari de l’Opus Dei i de tots els presents, la qual va valorar com a molt notable.

Isabel Hernández Esteban

Novetats i canvis en Montalegre. Moltes gràcies Mn.Joan!

En aquest mes de setembre de 2020 a Montalegre es realitzaran, si Déu vol, totes aquelles celebracions que van haver de posposar-se de la passada primavera. Pot seguir l’apartat de AGENDA d’aquesta web per estar ben informat. Serà un mes de molta activitat per a nens i nenes, i joves, els quals rebran la Primera Comunió o, si escau, el sagrament de la Confirmació.

També ens acomiadarem de Mn. Joan Juventeny pels seus 20 anys d’infatigable dedicació a l’atenció pastoral de Montalegre i dels malalts de barri del Raval, especialment. Igualment, exercint de mestre de cerimonies en moltes celebracions eucarístiques.  Li desitgem que el Senyor continuï fent fructificar el seu ministeri sacerdotal en els seus nous encàrrecs pastorals Moltes gràcies Mn.Joan!

I anunciem que, a partir del mes d’octubre de 2020, els primers dimarts de mes, després de la missa de 10, farem un breu Comentari del Catecisme de l’Església Catòlica i resarem junts el Sant Rosari, a la Capella de la Verge de la Medalla Miraculosa a les 10.30h. Ho inclourem en l’AGENDA de montalegre.org.

Isabel Hernández Esteban