Matrimoni: Camí diví

 L’amor humà, que condueix a el matrimoni i la família, és un camí diví, vocacional, meravellós, canal per a una completa dedicació al nostre Déu. Quan un home i una dona es lliuren mútuament en un acte de donació plena manifestat davant Déu, l’Església i la societat emprenen un camí de santedat que els hauria de conduir a la trobada definitiva amb Déu, és a dir, al cel.

El matrimoni i la família són una vocació divina, una crida a viure la vida de la gràcia en plenitud. Déu crida a molts batejats a la vida matrimonial. Per aquest motiu els esposos poden afirmar amb certesa que la seva unió esponsal és un camí diví, estimat per Déu des del mateix instant de la Creació de l’home i la dona.

Amb la vinguda al món del Fill de Déu, a més, el matrimoni ha estat elevat a sagrament, santificant la vida matrimonial i familiar. El Senyor atorga als esposos la gràcia necessària perquè, junts, recorrin el camí que condueix a la vida eterna.

Crist ha fet del matrimoni un camí diví de santedat, per trobar Déu enmig de les ocupacions diàries, de la família i de la feina, per situar l’amistat, les alegries i les penes -perquè no hi ha cristianisme sense Creu-, i les mil petites coses de la llar en el nivell etern de l’amor.

La vida matrimonial i familiar no és instal·lar-se en una existència segura i còmoda, sinó dedicar-se l’un a l’altre i dedicar temps generosament als altres membres de la família, començant per l’educació dels fills, per obrir-se, a continuació, als amics , a altres famílies, i especialment als més necessitats. Demanem a la Mare de Déu del Roser per la santedat de la Família.

Mn. Xavier Argelich

De la ma de la Mare de Déu

A manera d’introducció

Per fi hem pogut viatjar en peregrinació! I què millor data que durant el mes d’octubre, mes dedicat per l’Església al Sant Rosari. Desitjàvem emprendre aquelles activitats que no vam poder realitzar en temps de restriccions sanitàries. Volíem tornar a visitar santuaris, llocs sants i de sants. Doncs els pelegrinatges són viatges amb la finalitat d’alimentar l’ànima i d’apropar-nos més a Déu.

En aquesta primera ocasió, a la volta de la pandèmia, el 9 d’octubre de 2021 hem anat al santuari de la Mare de Déu de Torreciudad al pre Pirineu d’Osca, que alberga una imatge de la Mare de Déu de segle XIII. A manera de detall històric, al voltant de l’any 1975, sant Josepmaria va promoure construir el Santuari a l’entorn de l’ermita de la Mare de Déu, que es va concloure gràcies a molts i generosos benefactors. Actualment des de Barcelona s’arriba en tres hores, fins i tot fent una parada.

 

El que vam fer a Torreciudad

No eren les onze del matí i ja estàvem donant una volta pel punt d’informació, l’esplanada, els confessionaris i l’exposició d’imatges de la Mare de Déu en diverses advocacions i procedències, portades en peregrinació al santuari i deixades allà. Contemplar l’embassament d’Insa en un dia assolellat i esplèndid, amb aquell aire incontaminat, va ser tot un plaer per a tots nosaltres i per als molts pelegrins provinents d’altres llocs.

Amb anterioritat a aquests temps durs de la pandèmia, a Torreciudad estaven previstos una sèrie de canvis, millores i novetats. Finalment, es van dur a terme. Hem vist: 1. A la zona de l’aparcament per a turismes unes marquesines cobertes amb plaques solars. 2. A l’interior del santuari, darrere del gran retaule, per un passadís curt, s’accedeix a la nova Capella dedicada al Sagrat Cor de Jesús (anteriorment havia una exposició històrica del santuari). 3. Moltes de les imatges de l’exposició estan protegides en grans vitrines i a més hi ha cercador d’imatges per saber si aquella que busques hi és a Torreciudad. 4. Així mateix, assistim a “Espai: Viu l’Experiència de la fe”, descobreix les teves inquietuds de la mà de la Verge, una nova activitat divulgativa de l’Evangeli. La fórmula utilitzada és la digital i visual, molt creativa i interessant. L’Evangeli és el mateix, és clar, però ens acompanya virtualment l’apòstol sant Joan i ens ho explica.  5. Durant la santa missa, a peu de les escalinates del presbiteri van dipositar puntualment per aquell dia, la imatge de Santa Maria de Montalegre, que l’any 2004 hi havia peregrinat a Torreciudad. Després de la missa, contemplem un espectacle lluminós projectat sobre el retaule d’alabastre mentre sentíem una suposada conversa entre sant Josepmaria i la Verge Santíssima, deduïda de textos del sant.

Després de dinar en un lloc privilegiat del santuari, reservat pel delegat de Patronat de Torreciudad per Montalegre, encara ens va donar temps per anar a visitar l’ermita de la Mare de Déu, i fer una bona passejada de baixada … i de pujada … Els actes que seguiren van ser el sant rosari resat, cantat i en processó amb la imatge de la Mare de Déu de Torreciudad per l’exterior del temple, i finalment l’Exposició i Benedicció del Santíssim a l’interior.

En definitiva, un dia fantàstic, en què vam poder resar molt, confessar-nos, cantar a la Verge, respirar aire pur, gaudir d’un lloc bellíssim, projectar la nostra vista a l’horitzó i Socialitzar, cosa que tant enyoràvem!

 

Isabel Hernández Esteban

En el dia de la festivitat dels Àngels Custodis, l’Obra celebra 93 anys

El dia 2 d’octubre és una data important en la història de l’Opus Dei, ja que a l’any 1928 Déu va fer veure a sant Josepmaria Escrivà el camí de santedat enmig del món. Aquells indicis que sentia sant Josepmaria, en aquesta data es van desvetllar de manera nítida, lliurant la seva vida al Senyor i a l’Església per a desenvolupar aquesta obra de Déu, l’Opus Dei.

Per això, l’Obra celebra arreu del món on s’ha expandit misses d’Acció de Gràcies. Per aquest motiu, la missa de 12h del 2 d’octubre de 2021, a l’Església de Santa Maria de Montalegre, va ser d’acció de gràcies, recordant aquells moments viscuts pel Fundador.

La missa la va celebrar el rector Mn. Xavier Argelich, de forma solemne i bilingüe (els textos del missal romà en català i les lectures del dia, les oracions dels fidels i l’homilia en castellà).

En la seva homilia ens va dir, entre altres coses: Ens alegrem i donem gràcies a Déu que ha volgut que seguim el camí de santedat al costat del nostre àngel custodi. Ells ens protegeixen i ens ajuden. Els àngels no només serveixen a Déu, sinó que ens ajuden de veritat. … sant Josepmaria demanava al Senyor “Senyor que vegi”, des que era un adolescent. I li va fer veure l’Opus Dei, però sant Josepmaria es va resistir inicialment perquè veia que alguna cosa li superava humanament, el superava complir el que Déu li demanava. Avui ja fa 93 anys, per això donem gràcies a Déu i disposem-nos a seguir el camí de santedat amb alegria. Tenim al davant un panorama gran, encoratjador i esperançador. Déu ens farà sants a través dels sagraments, amb la nostra entrega i oferiments.

Ara el prelat, Mons. Fernando Ocáriz ens convida a preparar els 100 anys, serà un temps de reflexió sobre la nostra tradició, missió i identitat no només a nivell global de l’Obra sinó també individualment de cada un dels que formem l’Obra. L’Opus Dei és una entitat de l’Església que impulsa la santedat a tothom. Els que formem part ens podríem preguntar Com ho porto això? Com demano perdó? Quins són els meus propòsits de millora servint en l’ordinari? Ens hem de preparar per als nous desafiaments de l’Església i per portar l’Opus Dei fins als 100 anys, involucrant-nos i contribuint amb els més necessitats.

Altres informacions

El rector va comentar que es vol donar un nou impuls a la devoció privada de José María Hernández Garnica, llur sepulcre està ubicat a la capella del Santíssim de Montalegre, des de fa gairebé 10 anys. D’altra banda, es pot observar com les bastides interiors s’han construït i elevat per sobre de les dues grades del temple i, al seu torn, per sobre del gran lampadari del cimbori. No obstant això, se segueix celebrant el culte diàriament amb normalitat, amb l’atenció habitual de sacerdots en els confessionaris.

Isabel Hernández Esteban

 

Mitjans de Comunicació de Montalegre

La difusió de les activitats de Montalegre es realitza des de fa molts anys a través de la FULL INFORMATIU MENSUAL, i per descomptat a través d’aquesta web, on tot té el seu espai digital. Mes a mes, la rectoria de Montalegre elabora la Fulla, en català i en castellà. Puntualment i en poc espai s’informa del calendari litúrgic i es publica l’editorial de rector, en el advers. Al revers, es detallen els horaris de l’església, de les misses, de l’adoració  al Santíssim, els recessos per a homes i per a dones, i el Grup d’Oració. Igualment, de les absències d’aquest mes dels sacerdots que atenen la pastoral de l’església. Finalment, de les activitats actuals i futures de Montalegre.

En aquest mes de setembre de 2021 s’ha volgut destacar que es manté oberta la inscripció de la formació per a PRIMERA COMUNIÓ, POST COMUNIÓ, CONFIRMACIÓ PER A JOVES I ADULTS, així com d’INICIACIÓ CRISTIANA.

També s’ha anunciat que el pròxim 9 d’octubre pelegrinem a el Santuari de Torreciudad, a Osca. Serà un pelegrinatge de tot el dia. Anirem en autocar, resarem el rosari, assistirem a missa al temple de el Santuari i gaudirem de la nova activitat anomenada VIDEO MAP sobre el retaule d’alabastre blanc de el temple.

Finalment, s’ha anunciat que a Montalegre, durant el mes d’octubre, Mes del Rosari, pregarem de dilluns a divendres el Rosari a les 17.15. A l’acabar podrem enllaçar l’oració amb la santa missa.

El full mensual s’edita en paper i se sol trobar al moblet de publicacions a l’entrar a la nau central, a l’esquerra, fins a la fi d’existències. A la web es pot trobar a la pàgina d’INICI en una de les pestanyes de l’esquerra, a la part superior de la pàgina.

Per a qualsevol consulta o inscripció: montalegre@montalegre.org

 

Comunicació Montalegre

 

Tot i el soroll i la pols, a Montalegre se celebren les misses i s’imparteix el sagrament de la confessió

En Montalegre seguim en obres. Ara estan prenent un aspecte espectacular. No solament per l’existència de les bastides a tot l’entorn de l’edifici, tant per la part que dóna al carrer Valldonzella, així com la que dóna a la plaça, sinó perquè a més en la nau central s’han erigit diverses torres de bastides per poder realitzar la restauració de l’enteixinat de fusta del sostre de la nau.

Tot s’està duent a terme segons el previst, i les incidències es va resolent. No obstant això, el que més preocupa a la rectoria de Montalegre és poder celebrar el culte com Déu mana i sense perill per als assistents. Així mateix, que el sagrament de la reconciliació es pugui impartir amb normalitat en els confessionaris. És evident que el soroll impera. Però amb esforç i resant tots aconseguirem que les obres arribin a bon terme.

I ara que no hi ha restriccions per prevenir contagis massius del covid19, probablement l’aforament es veurà reduït per un altre motiu: La manca d’espai ja que les bastides no permeten una circulació fluïda.

En aquest sentit, seguim agraint la paciència de tots els assistents, fidels i visitants al temple de Santa Maria de Montalegre pels inconvenients que aquestes obres estan ocasionant. Ens queden uns quants llargs mesos per davant perquè tot torni a brillar tal com es mereix el conjunt de Montalegre, catalogat com a patrimoni històric de la ciutat de Barcelona.

Isabel Hernández Esteban

Matrimoni i família, un gran misteri

Juntament a l’any de sant Josep celebrem l’any de la Família que es perllongarà fins a mitjans del proper 2022. Fins ara hem dedicat l’editorial mensual a sant Josep; a partir d’aquest inici de curs i fins al final del mateix el dedicarem a la família fonamentada en l’amor humà autèntic i que té com a característica específica el lliurament alegre i generós de l’home i la dona.

Aquesta família s’inicia amb el do i misteri del matrimoni. El matrimoni és una realitat natural, que respon a la manera de ser persona, home i dona. En aquest sentit ensenya l’Església que “El mateix Déu és l’autor del matrimoni (GS 48, 1). La vocació al matrimoni s’inscriu en la naturalesa mateixa de l’home i de la dona, segons van sortir de la mà del Creador “(CEC, 1603).

Per tant, no es tracta d’una creació cultural, ja que només el matrimoni reflecteix plenament la dignitat de la unió entre home i dona. Les seves propietats essencials -unitat i indissolubilitat- no han estat establertes per cap religió, societat, legislació o autoritat humana, sinó que les deduïm de la seva mateixa naturalesa. Aquí radica el gran misteri de l’amor humà, de la unió de l’home i la dona.

L’amor exigeix ​​lliurament, un lliurament que sigui total i definitiu, no seria autèntic lliurament si fos parcial i temporal o condicional. La totalitat d’aquesta donació mútua és la clau d’allò en el que consisteix el matrimoni, perquè d’ella deriven les seves qualitats essencials i els seus fins propis. Només un lliurament que sigui do total de si i una acceptació també total responen a les exigències de la dignitat de la persona. Què important és procurar entendre aquest misteri arrelat en el misteri de l’amor de Déu.

Per això s’entén que no hi hagi diferents models matrimonials i familiars segons les preferències del moment. El matrimoni segueix a la naturalesa humana i les seves característiques pròpies són reflex d’ella. El matrimoni neix de l’acte lliure pel qual una dona i un home es donen i reben mútuament per a ser matrimoni, fonament i origen d’una família.

Mn. Xavier Argelich

Pare a l’ombra

En aquest mes d’agost en què celebrarem la solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu al cel en cos i ànima, considerarem un últim aspecte de la vida de Sant Josep: La de Pare a l’ombra.

El que no estigui molt habituat a la devoció a sant Patriarca, li pot sorprendre aquest qualificatiu. El Papa Francesc ens explica el sentit correcte d’aquesta expressió: “Amb la imatge evocadora de l’ombra es defineix la figura de Josep, que per a Jesús és l’ombra del Pare celestial a la terra: El defensa, el protegeix, no s’aparta mai del seu costat per seguir els seus passos”.

Efectivament, sant Josep és, per a Jesús, l’ombra de Déu Pare a la terra, perquè, passant gairebé desapercebut, realitza a la perfecció la seva especial paternitat: “Ser pare significa introduir a l’infant en l’experiència de la vida, en la realitat. No per retenir-lo, no per empresonar-ho, no per posseir-lo, sinó per fer-ho capaç de triar, de ser lliure, de sortir”. (Patris corde, n. 7). Sense protagonisme, porta a terme tota la responsabilitat d’un pare amb el seu fill. I ho fa d’una manera meravellosa, sabent que els protagonistes de la seva vida són el Nen i la Mare. Se sap instrument escollit per Déu per a una tasca meravellosa com és la d’introduir en la vida humana al Fill de Déu fet home.

Sant Josep continua sent pare a l’ombra i protegeix i acompanya en el seu camí terreny a tots els que procuren venerar-lo, com va protegir i acompanyar Jesús mentre creixia i es feia home. Sant Josep va estimar a Jesús com un pare estima el fill, el va tractar donant-li tot el millor que tenia. Amb la gràcia de Déu va ser capaç de dur a terme la tasca de tirar endavant en lo humà al Fill de Déu.

Busquem aprofitar bé aquest mes d’agost, que molts hi sereu al costat de les vostres famílies, per a ser a l’ombra, autèntics instruments de Déu per al creixement humà i espiritual dels que ens envolten. Imitant així a Maria i Josep.

Mn. Xavier Argelich

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.