Crònica tramesa per Daniel Arasa, periodista.

Emili Boronat, professor de la Facultat d’Humanitats i Comunicació de la Universitat Abat Oliba CEU, va pronunciar a la Sala d’Actes de la Montalegre la conferència titulada Fe i Raó en el Cristianisme i l’Islam. Va abundar sobretot pel que fa a l’Islam.

A la presentació del ponent, Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família, va fer referència al desig de l’ésser humà de conèixer la veritat, en tots els aspectes. Molts coneixements deriven de l’observació i, en general, les fonts del coneixement són la raó i la fe. No hi ha contradicció entre elles perquè totes dues han estat creades per Déu i estan encaminades a la recerca de la veritat des de punts de vista diferents i complementaris. Va assenyalar que, sense la fe, la raó i la ciència no arriben a conèixer el sentit últim de moltes coses, mentre que la fe sense la raó pot portar al fanatisme.

El professor Boronat. Entre moltes altres idees, va exposar les següents:

Islam

Mahoma (que va morir l’any 632 de l’era cristiana) mai no va voler que es recollissin per escrit els seus ensenyaments. Això no es va fer fins al tercer successor, uns 30 anys més tard. Es va recórrer a set memorions (persones que recordaven molt d’aquests ensenyaments) i es va procedir a la destrucció de la resta d’aportacions.

L’Alcorà no és “revelat”, sinó literalment “descendit” del Cel. Segons alguna tradició islàmica això es va produir en bloc, en el que van anomenar “Nit del destí”.

No hi ha saviesa ni abans ni després de l’Alcorà. Aquest no és una creació de Mahoma, sinó una retransmissió material a través de l’arcàngel Gabriel.

L’Alcorà no s’interpreta sinó que es considera naturalesa divina. No és interpretable ni es pot revisar en funció del reconeixement d’èpoques històriques. Interpretar-ho de la manera que sigui és profanar el que és diví, és blasfèmia. Per això no hi ha cap revisió crítica.

La revelació alcorànica és dogma fonamental.

A l’Islam hi ha una profunda compenetració de components polítics, socials i morals.

L’Islam és una religió molt normativa. No ho practiquen tant com a vida privada, sinó com a ritual que dóna sentit de pertinença. Hi ha un sincronisme col·lectiu molt decisiu, com es pot veure (per exemple) a la celebració de Ramadà o al pelegrinatge a la Meca.

Per a l’Islam no existeix un ordre natural, sinó que allò natural és ser musulmà.

Per a l’Islam hi ha fe a Al·là i als seus ensenyaments, els quals cal acceptar amb submissió. No espai per a la raó.

 

Cristianisme

Al Cristianisme la revelació es fa a través de la història i té la seva plena culminació en Crist.

Déu (en el Cristianisme) inspira, revela, però deixa llibertat.

Déu (en el Cristianisme) és amor, i l’home és davant de l’abisme de la llibertat. Pot rebutjar-lo.

En el Cristianisme hi ha una relació entre allò natural i allò sobrenatural.

Actuar contra la raó va contra el voler de Déu, com va dir el papa Benet XVI en el discurs de Ratisbona.

Grècia va ensenyar a pensar, i Israel va tenir fe sense aportar una filosofia, però totes dues van servir per al Cristianisme.

 

Punt de trobada

El professor Emili Boronat considera que hi ha una diferència diametral entre les dues religions, i només hi pot haver punt de trobada si es parla de la naturalesa humana, veure quin lloc ocupa l’ésser humà al món ia la misericòrdia de Déu. Parlar-ne deixant clares quines són les posicions.

Per contra, Boronat va rebutjar el multiculturalisme, per considerar que l’únic que fa que es vagi renunciant a uns aspectes i altres, fins i tot fonamentals. “I ja es veu on han caigut les societats occidentals. Una mostra d’això és la recent aprovació de l’avortament com a dret pel Parlament europeu”, va afirmar, alhora que va posar en evidència que per a molts musulmans és escandalosa la manera de viure de gran part de la població d’Occident, que consideren una veritable depravació.

Comunicació Montalegre

 

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.