En les setmanes de confinament del mes de març de 2020, tal com havien disposat les autoritats sanitàries i eclesiàstiques, l’Església de Santa Maria de Montalegre es va mantenir tancada a l’entrada de fidels, però, alguns dels nostres sacerdots més joves que hi eren, van atendre nombroses trucades sobre atenció espiritual i social. Tal com vam informar, setmanes després, tímidament es va poder obrir la porta, no obstant, no podia celebrar-se culte, només impartir la confessió sacramental i l’atenció espiritual requerida. La demanda d’aliments va créixer notablement, motiu pel qual un grup de famílies de Barcelona i Sant Cugat del Vallés va organitzar una recollida d’aliments i donatius per suplir les noves necessitats que s’estaven creant arran de la interrupció de l’activitat laboral. Un nombre molt elevat de desocupats, no solament en situació legal de ERTO sinó també d’economia submergida molt generalitzada al barri de Raval, va demanar per primera vegada ajuda a Montalegre.

Rehabilitació d’un vitrall

Al llarg del confinament i en la fase zero, moltes persones es van posar en contacte amb els sacerdots, demanant misses en sufragi pels seus difunts. Per això, cada dia, en la santa missa que en privat celebraven, oferien constants sufragis.

Per si això semblés poc, a causa de les abundants pluges del passat mes d’abril, que com es recordarà per a Barcelona va ser el mes d’abril més plujós des de feia 107 anys, l’acumulació de tanta aigua i en una edificació tan antiga com Montalegre, van provocar l’enfonsament del sostre de part de les oficines de l’Acció Social Montalegre. Al seu torn, els forts vents van causar un gran nombre de trencaments dels vidres d’un dels vitralls del temple, a sobre de la grada de la dreta. Amb moltíssimes dificultats es van poder iniciar les obres de reparació, encara que no immediatament ja que les empreses de rehabilitació estaven tancades.

Es va realitzar una neteja a fons del temple i les seves capelles, així com les zones d’administració i sagristia. Igualment, es va fer un repàs delicat dels ornaments amb què es revesteixen els sacerdots per a les celebracions eucarístiques i altres litúrgies. Finalment, es va adquirir una alba blanca.

La primera santa missa amb fidels des del dia 14 de març es va celebrar a Montalegre el 18 de maig de 2020. Les misses s’han celebrat a la nau central per facilitar el distanciament. S’ha dispensat a l’entrar i sortir el gel higienitzant i s’ha controlat l’entrada per a què tots els fidels utilitzessin la mascareta protectora mentre romanguessin a Montalegre. I ens hem trobat un senyal blanc als bancs perquè sabéssim on col·locar-nos. En totes aquestes tasques han col·laborat un grup de joves voluntaris.

Aviat tornarem a canviar de fase, fins arribar a la fi de la pandèmia de la Covid19 que ara per ara no ha acabat. I amb la força del costum no faran falta indicacions si ens assoleix una nova pandèmia. Els que hem sobreviscut a aquesta, Gràcies a Déu! haurem assimilat les indicacions tan repetides com rentar-nos les mans amb sabó, tapar-nos el nas i la boca amb la mascareta a l’ús i mantenir un distanciament físic, però, sobretot, encara que no estigui publicat al BOE, cal resar, resar i resar.

Isabel Hernández Esteban

 

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.