Ens vam preparar durant els quaranta dies de la Quaresma, cadascun a la seva manera i com va poder. Com que el calendari és inexorable, acabada la gran festa d’aclamació a Jesucrist al Diumenge de Rams, s’iniciava la Setmana Santa. Alguna cosa estava passant doncs a moltíssims llocs del nostre país es van iniciar sense parar processons d’imatges de Jesucrist i de la nostra Mare del cel. A més, se’ns havia demanat als cristians recolliment, penitència i una mica de dejuni. I així s’ha fet.

I va arribar el Dijous Sant, l’únic dia de l’any on al món catòlic se celebra una sola missa, busquem on busquem. A Montalegre, el darrer sopar del Senyor es va celebrar amb la màxima solemnitat, seguint els cànons de l’Església, el 6 d’abril del 2023 a les 5 de la tarda. El temple es va obrir una hora abans per a qui volgués, fes pregària. A l’hora en punt, es va iniciar la processó de sacerdots que celebrarien, així com del mestre de cerimònies, també d’acòlits que van complir en tot moment amb les múltiples funcions que es despleguen en una celebració d’aquesta gravetat.

Els cants tan elevats en el contingut i en la interpretació ens omplien de goig. Les flors a l’altar, les vestidures de blanc, les espelmes enceses, tota la il·luminació i micròfons en marxa i molt encens ens portaven l’ànima cap a Déu i ens convidava a una celebració de gran transcendència per a l’Església Universal i per a cadascun dels fidels que hi participem.

El rector a l’entrada ens va dir que Les institucions que se celebren avui ens mostren la gran misericòrdia de Déu.

 

L’homilia de Mn. Manel Mallol

En primer lloc, va comentar el passatge de la lectura del Llibre de l’Èxode de l’Antic Testament. Aquest relat ens ensenya l’origen de la Pasqua, en què Déu allibera els hebreus de l’esclavatge d’Egipte, que va durar quatre-cents anys, i l’alliberament dels quals es va produir 1300 anys abans de Jesucrist. En segon lloc, narra com sant Pau explica la institució de l’Eucaristia segons li havien explicat a ell. Segueix amb l’explicació del text llegit de l’Evangeli de Sant Joan en què Jesús descobreix Judes Iscariot a la seva infàmia, els parla del manament de la caritat, i de la institució de l’ordre sacerdotal amb aquella frase de El que jo he fet amb vosaltres, vosaltres també ho feu.

 

La caritat és escoltar els altres. Les persones que ens parlen mereixen ser escoltades. Donar pau i donar alegria i viure’l en família, a la feina, amb els altres, pobres i malalts. Hem de voler-nos com els primers cristians que participaven en comunitat escoltant els apòstols i la fracció del pa. Nosaltres hem de voler el mateix.

 

La processó al monument

Després de l’homilia, va seguir la santa missa fins que després de la comunió s’iniciava el trasllat del Santíssim Sagrament amb canelobres encesos i creu processional pel passadís central fins a dipositar la Reserva al Sagrari. Tal com està estipulat, el rector va recollir la clau del Sagrari.

La capella del Santíssim de Montalegre es va omplir de gent per vetllar una estona en oració al costat del Senyor.

Se’ns va emplaçar per al Divendres Sant al matí per al prec del Viacrucis a les 5 de la tarda per a l’Ofici de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist.

Isabel Hernández Esteban

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.