El passat dimarts 3 de novembre de 2020, tal com s’havia anunciat, la nostra col·laboradora, Isabelita Hernández després de la missa de 10h a Montalegre va iniciar el rés del sant rosari per a la fi de la pandèmia contemplant, com tots els dimarts, els Misteris Dolorosos.

El Rosari

En aquesta ocasió va utilitzar el tríptic del Sant Rosari amb Sant Pius i Sant Joan Pau II, en el qual consta un versicle breu de l’Evangeli, per a cada Misteri, amb la cita de l’evangelista.

El cas és que en la pandèmia de l’any 1919 a causa de la mal anomenada Grip espanyola (perquè provenia de l’Estat de Texas als Estats Units) va assolar Europa i un dels milions de contagiats va ser el Pare Pius. En aquelles circumstàncies va escriure la següent oració:

La prova és dura per a tots, però ho és encara més per a nosaltres; però, aixequem el cor cap a la part alta, cap a Déu; d’Ell ens arribaran la força, la calma, el consol. En aquestes hores greus tots hem de cooperar al bé comú, i amb una oració humil i fervorosa, amb la reforma de la nostra vida, fer-nos propicia la misericòrdia de el Senyor.

A continuació, els presents van resar el rosari, en presència de Déu.

La segona part de l’activitat va consistir en el COMENTARI DEL CATECISME DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA, el qual tractaria sobre la Mare de Déu.

Les imatges de la Mare de Déu

En primer lloc, la nostra col·laboradora va posar en relleu les diferents imatges de la Mare de Déu del temple de Montalegre, destacant especialment que la imatge de la Mare de Déu distingeix un temple catòlic o ortodox, d’un temple cristià no catòlic.

Tenim les imatges de:

Santa Maria de Montalegre que presideix la nau central, recull en el seu mantell els nens i les nenes desemparats i orfes de la Casa de la Caritat.

La Verge de la Pietat que està situada sobre del sepulcre o sepultura del servent de Déu José María Hernández Garnica, inspirada com altres imatges semblants a la Pietat de Miquel Àngel, que està a la Basílica de Sant Pere al Vaticà.

La Verge de la Medalla de la Miraculosa, situada en la Capella de la Verge, representa l’aparició de la Mare de Déu a Santa Caterina Labouré a París, al número 140 de la Rue du Bac, a la qual li va encarregar que promogués la difusió de la medalla, tal com li va indicar la Verge.

La Verge de la Porta, patrona del Perú del Nord, que està en una vitrina, a càrrec de la Germandat de la Verge de la Porta.

A més, a Montalegre, a les oficines, a la sala d’actes, a la sagristia, etc. hi ha altres imatges, però més petites.

Totes elles són molt diferents i de diferents advocacions marianes.

Què diu el Compendi

En segon lloc, prossegueix el Comentari sobre la Mare de Déu, per al qual s’ha utilitzat el Compendi de l’Església Catòlica. La referència en el Compendi de la Mare de Déu és molt concreta i sempre relacionada amb les veritats de fe i Jesucrist, destacant versicles de l’Evangeli.

En la Primera Part que, com es va dir, tracta de la Professió de Fe, és a dir les veritats de fe que resem al Credo, es localitzen abundants punts referits a la Mare de Déu, en el subapartat: JESUCRIST FOU CONCEBUT PER OBRA I GRÀCIA DEL ESPERIT SANT I NASQUÉ DE SANTA MARIA MARE DE DÉU.

El punt 88 indica que a partir del Concili de Calcedònia l’any 451 Confessem a un sol i mateix Fill de Déu, Nostre Senyor Jesucrist, nascut en aquests últims temps de la Mare de Déu, la Mare de Déu.

Segueixen els punts següents:

95, que la Mare de Déu és Mare de Déu perquè és la mare de Jesucrist.

96, que va ser escollida per Déu abans de néixer i per tant va ser concebuda de forma Immaculada, en previsió dels mèrits de Jesucrist. (Recorda que el dogma de la Immaculada Concepció de Maria és de l’any 1854, relativament recent, només fa 166 anys).

97, que la Mare de Déu col·labora en el pla diví de la salvació, i s’ofereix a Déu amb total llibertat, en cos i ànima.

98, que la Mare de Déu és verge, la concepció virginal de Jesús vol dir que aquest va ser concebut en el si de la Mare de Déu només pel poder de l’Esperit Sant, sense concurs de baró.

99, que la Mare de Déu és sempre Verge, Va ser verge al concebre el seu Fill, verge durant l’embaràs, verge en el part i després de el part, Verge sempre, escrivia Sant Agustí. Els germans i germanes de Jesús de què parla l’Evangeli es refereixen als parents més propers, segons una expressió emprada per la Sagrada Escriptura.

100, que la Mare de Déu és la nostra Mare Universal, estesa per Jesucrist, sent ella la Nova Eva.

Els punts 196, 197, 198 i 199, es refereixen a la Mare de Déu com a mare de l’Església en l’ordre de la gràcia perquè ha donat a llum a Jesús, i perquè Jesucrist, agonitzant a la Creu, la va donar com a mare al seu deixeble: Aquí tens la teva mare. I perquè al costat dels primers cristians Ella va resar per l’Església incipient. Per tot això se li rendeix un culte especial de veneració. (Només es adora a Déu, a la Santíssima Trinitat).

A l’acabar, els presents van resar l’Oració per a la fi de la Pandèmia del Papa Francesc:

“Oh Maria,

tu resplendeixes  sempre en el nostre camí

com un signe de salvació i esperança.

A tu ens encomanem, Salut dels malalts,

que al peu de la creu vas ser associada al dolor de Jesús,

mantenint ferma la teva fe.

Tu, Salvació del poble romà,

saps el que necessitem

i estem segurs que el concediràs

perquè, com a Canà de Galilea,

tornin l’alegria i la festa

després d’aquesta prova.

Ajuda’ns, Mare del Diví Amor,

a conformar-nos a la voluntat del Pare

i fer el que Jesús ens dirà,

Ell que va prendre el nostre sofriment sobre si mateix

i es va carregar dels nostres dolors

per guiar-nos a través de la creu,

a l’alegria de la resurrecció. Amén.

Sota la teva empara ens acollim, Santa Mare de Déu,

no menyspreïs les nostres súpliques a les necessitats,

abans bé deslliureu-nos de perills, Verge gloriosa i beneïda.

 La nostra col·laboradora es va acomiadar emplaçant als presents i a totes les persones que volguessin assistir pel proper PRIMER DIMARTS DEL MES DE DESEMBRE, L’1 DE DESEMBRE DE 2020 en el qual es comentarà l’Amabilitat i l’Examen de Consciència.

Comunicació Montalegre

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.