En la tarda del dimecres 28 d’octubre de 2015, a la sala d’actes de l’Oratori de Santa Maria de Bonaigua, el Director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona, Mn. Josep M. Martí i Bonet, va presentar el llibre Escrivà de Balaguer a Catalunya, 1913-1974 Petjades de sant Josepmaria del senyor Josep Masabeu i Tierno, president del Braval i també col·laborador de Montalegre i autor del llibre Història de l’Església de Santa Maria de Montalegre en commemoració del seu centenari.

Mn. Martí va explicar que tot i tractar-se d’un llibre d’història, està tant ben escrit que quan el llegeixes és difícil deixar-ho de fer, inclús es poden passar dues nits sense dormir llegint-lo. Mn. Martí va destacar que l’autor ha fet esment a la gran devoció que el sant tenia a la Mare de Déu, en especial a la Mare de Déu de Montserrat i a la Mare de Déu de la Mercè, a Barcelona. En aquest sentit, Mn. Martí va explicar l’origen d’ambdues advocacions i l’arrelament d’aquestes devocions a Catalunya. Es va remuntar a molts segles endarrere fent palesar, així mateix, l’ajuda que la Mare de Déu va propiciar a molts catalans. També va fer consideracions sobre la persecució religiosa que es va viure a Catalunya durant els anys difícils de l’episodi bèl·lic a Espanya, en el segle passat, fent esmen que a Catalunya van ser assassinats mil mossens només pel fet de ser-ho, perill en el que sant Josepmaria també es va trobar en diverses ocasions, circumstància que va motivar la seva fugida cap a Andorra, sortint de Barcelona. En definitiva, Mn. Martí va ambientar de forma magistral el llibre que presentava i amb la seva oratòria va ser capaç de captar l’atenció de l’auditori, destacant com a mèrit del llibre que proposa sempre la veritat.

IMG_1312L’autor en la seva intervenció va agrair la presència de tots els assistents i molt especialment la inestimable col·laboració de les persones, els seus familiars o descendents que apareixen en el llibre, amb el seu nom i cognoms, ja que aquestes persones van ajudar a sant Josepmaria en les seves petjades a Catalunya. A continuació va obrir un ampli col·loqui. Tant abans de començar l’acte com un cop acabat, va estar signant amb profusió molts exemplars.

Citem algunes de les dades del llibre, com a resultat del seu correcte mètode historiogràfic: 10 anys per elaborar el llibre; 873 notes a peu de pàgina; 118 entrevistes i documents orals; 376 pàgines; 51 fotos del període estudiat, a excepció dels anys 1913 i 1974. Cal destacar que molts llocs que es citen ja no existeixen, o els carrers han canviat de nom o de numeració, així que per facilitar la ubicació Josep Masabeu fa referència a les coordenades dels llocs, dades molt interessants per tal de realitzar una peregrinació a Catalunya seguint les petjades de sant Josepmaria.

Isabel Hernández Esteban

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada