La celebració de la Vetlla Pasqual que es va celebrar a l’Església de Santa Maria de Montalegre el dissabte sant 8 d’abril del 2023 a les 20h, és un dels esdeveniments litúrgics més bonics als que puguem assistir. En ella, sense cap dubte, se celebra l’Eucaristia, no obstant s’hi afegeixen, doncs així està establert, altres ritus que són els propis de la Vetlla Pasqual. A més, és costum que, si hi ha catecúmens, aquella nit es procedeixi a batejar-los, i segons l’edat de cadascun, poden rebre el sagrament de la confirmació i per descomptat la primera comunió. Tot plegat implica una àmplia preparació de la celebració, tant dels celebrants com dels catecúmens. Cada sagrament s’imparteix un per un a cada persona i en el moment de la celebració que correspon.

La nostra vetllada seria llarga però molt joiosa, com diu el pregó Quina nit tan feliç que s’uneix el cel amb la terra, allò humà i allò diví!

 

La benedicció del foc, Lumen Christi

Els fidels ens havíem congregat novament en assemblea. El temple estava semi en penombra. Havíem pres en entrar les espelmes de pasqua, el pregó i el full dels cants que exultaríem al llarg de la celebració. Tots els estris i utensilis per encendre el foc i el ciri pasqual s’havien disposat sobre una tauleta al fons de la nau central. Segons sortien de la sagristia els sacerdots, els sagristans i els acòlits s’hi van dirigir. Mn. Josep Miquel Bombardó que havia estat el mestre de cerimònies els altres dos dies sants, també va dirigir la Vetlla Pasqual.

Mn. Xavier Argelich va llegir la Salutació mentre un sagristà calava el foc i a continuació el celebrant ho beneïa. Després de varies oracions, es va encendre el ciri Pasqual que estaria arrestat tot el temps pasqual Que la llum de Crist, ressuscitat i gloriós, dissipi les tenebres del nostre cor i del nostre esperit. Un cop encès el ciri, amb aquella llum es van encendre totes les espelmes dels allí presents i alhora que cantàvem Lumen Christi, Deo grátias.

 Exsúltet (Pregó Pasqual)

La proclamació del Pregó la va interpretar el sacerdot polonès que atén a Montalegre Mn. Michal Twarkowski que ens va cridar gratament l’atenció per la seva veu esplèndida greu o de baríton. A més, va cantar a capella, és a dir, sense cap instrument musical ni l’orgue.

Acabat el pregó, tots apaguem les espelmes i seiem.

 

La litúrgia de la Paraula

La primera part d’aquesta litúrgia conté fins a set lectures, set salms i les oracions corresponents de l’Antic Testament. En aquesta vigília es van llegir les lectures del Llibre del Gènesi, del Llibre de l’Èxode i del profeta Ezequiel. Tot seguit, l’epístola de sant Pau als Romans. L’evangeli segons sant Mateu, és aquell tan esperat que resa així A la matinada de dissabte en alborejar el primer dia de la setmana van ser Maria Magdalena i l’altra Maria a veure el sepulcre…

Certament per diverses raons a molts llocs del món s’ha avançat l’hora de la celebració de la Vetlla Pasqual, però en altres temps, en altres segles, la cristiandat la celebrava de matinada per fer-la coincidir amb la descripció dels fets de l’evangeli.

Immediatament després, el rector va prendre la paraula. La seva homilia va ser una introducció a les litúrgies sacramentals que prosseguirien.

Jesús ha ressuscitat! Això és el que anunciem, és el fonament de la vida del cristià i ara en aquesta Vigília composta de tants signes, ritus, paraules i cants ens ho explica tot i ens encamina a la vida veritable. El Ciri Pasqual encès ens recordarà que hem estat renascuts del pecat i de la mort. Aquesta és la veritat revelada. Seguidament seran batejades Dámaris, Ana Ivon i Carlota, se’ls esborrarà el pecat original i tota la resta per aquest gran do de la gràcia. Alhora, rebran per primera vegada l’Eucaristia que ens ajuda a créixer cada dia en amor a Déu, sereu de Déu i Déu serà vostre. També la confirmació les dues adultes i la menor rebrà la confirmació juntament amb les companyes del col·legi. Benvingudes a la família de Déu, no tingueu por Jesús ha ressuscitat!

Litúrgia de sagraments

S’inicia amb el cant de les lletanies dels sants i altres oracions pròpies del ritu baptismal. El sacerdot beneeix l’aigua baptismal i llegeix amb les mans juntes el text bendicional al presbiteri on s’havien preparat els utensilis inclosa la petxina per batejar. El sacerdot submergeix el Ciri Pasqual a l’aigua alhora que llegeix unes oracions. Seguidament convida cada catecúmena a respondre a les promeses baptismals, una a una. Es va procedir a continuació a la imposició de mans dels tres sacerdots, el que presidia i els que concelebraven, així com els ritus de la confirmació amb l’autorització prèvia de l’arxidiòcesi, en què el confirmant s’acosta de nou al presbiteri acompanyat del padrí o padrina.

Acabats els ritus, les famílies i els fidels aplaudim amb gran alegria.

 

Al final de la celebració

Va seguir la missa pels cànons habituals, amb gran exultació dels presents ja que vivim amb intensitat la celebració de la benvinguda de nous catecúmens a l’Església. Les primeres persones que van rebre la Comunió van ser elles tres, com havia de ser.

Amb respecte, però sense cerimonial, Mn. Mallol va guardar la Reserva al sagrari de la Capella del Santíssim alhora que el sagristà, Sr. Eulogio, que s’havia ocupat com sempre del foc, va encendre aquella espelma que ens diu Aquí està el Senyor. Un altre sagristà va guardar la clau en un lloc segur. Al comiat, el rector va donar les gràcies expressament a la soprano Sra. Rosa Parellada, a l’organista Sr. Pere Mateu i a Mn. Michal per les seves interpretacions en una celebració tan especial i a tots els presents.

A l’atri ens esperava una porció d’un pa de pessic d’ametlles, riquíssim, realitzat per una família filipina col·laboradora de Montalegre.

¡Bona Pasqua!

 

Isabel Hernández Esteban

No hi ha comentaris.

Deixar un comentari

La seva adreça de correu no serà publicada.

Pot fer servir aquests tags HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

En cumplimiento de lo establecido en la Ley Orgánica 15/1999 de 13 de diciembre de Protección de Datos de Carácter Personal, le informamos que los datos de carácter personal que se faciliten y utilicen para contactar con nosotros utilizando este formulario o por vía telefónica, quedarán incorporados en un fichero de titularidad privada cuyo responsable es Església de Sta. Maria de Montalegre con domicilio en C/. Valdonzella nº 13.08001, Barcelona., con la única finalidad de recibir su colaboración. Si además utiliza el formulario de contacto, sus comentarios podrán ser publicados en esta misma web. Puede ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición en la dirección antes indicada.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies de Google Analytics per analitzar el comportament dels usuaris de la web i veure el contingut que més us interesa. Si continues navegant per la nostra web entenem que acceptes l'us d'aquestes cookies. Més informació de les cookies que fem servir a la nostra Política de cookies.

Configuració de Cookies

A sota pots triar el tipus de cookies que permets en aquest web. Les funcionals són necessàries per al funcionament del web. Les analítiques ens ajuden a oferir-te contingut més interessant segons els vostres interessos. Les de Social Media us ajuda a compartir el contingut que considereu interessant i veure vídeos de youtube.
Prem al botó "Guardar configuració de cookies" per aplicar selecció.

FuncionalsLa nostra web pot contenir cookies funcionales que son necesarias para el correcto funcionamiento de la web.

AnalítiquesUtilitzem cookies analítiques per a oferir més contingut del seu interés.

Xarxes SocialsPer a integrar dades de les nostres xarxes socials aquestes xarxes poden instal·lar cookies de tercers.

AltresAltres cookies de webs de terceres empreses com a Google Maps.