Amb el cor a Roma, milions de persones de tot el món vam seguir en directe la retransmissió del funeral del Sant Pare Francesc que va morir a les 7.35 del matí del dilluns de pasqua, 21 d’abril del 2025.
Hi van ser presents els representants d’unes 140 delegacions dels països on estan repartits els 1400 milions catòlics pel món. Van donar el seu darrer adeu a l’interior de la Basílica de Sant Pere, a l’exterior de la qual es van celebrar les exèquies papals. L’Església amb les exèquies celebra també la Resurrecció de Crist i dels morts, i en aquesta data era la vuitena de Pasqua.
El seguici de cardenals va començar el seu recorregut dins de la basílica, els sediaris pontificis van portar a coll el fèretre del Papa Francesc per traslladar-lo a l’atri de la basílica vaticana, sense cants ni música, en pregària, en silenci, encara que es van sentir els aplaudiments de l’exterior. Un cop fora, el cor va entonar el cant d’entrada de la missa Dona-li Senyor el descans etern i la llum perpètua l’il·lumini. La vista aèria ens va permetre veure com els fidels ocupaven tota la plaça de Sant Pere i més enllà de l’obelisc a la Via della Conciliazione d’uns 500 metres de llargada.
A l’atri van situar els bisbes, els cardenals, així com els patriarques orientals catòlics. A l’esplanada van situar els milers de sacerdots i diaques, tots ells revestits de vermell, propi de màrtirs, en una celebració única. A l’altra banda de l’atri, van ubicar els representants de les delegacions dels països. Va presidir la celebració eucarística el Degà del Consell Cardenalici, Cardenal Giovanni Batista Re. El ritual de la missa es va dir amb llatí, idioma vehicular de l’Església Catòlica. La litúrgia de la paraula va ser així: la primera lectura en anglès, la segona en espanyol, el salm i l’evangeli en llatí, i l’homilia en italià, que va ser una glossa als aspectes més importants del papat de Francesc, els viatges, els textos, tot el llegat de gestos en pro dels més necessitats. Les pregàries es van resar en diversos idiomes.
El comiat del difunt
Va seguir la santa missa pels seus cànons habituals. Un cop distribuïda la comunió entre tots els assistents, es va iniciar la part final de les exèquies anomenada L’última recomanació i comiat del difunt, en la què es van cantar les lletanies dels sants, incloent-hi els sants pares del segle XX. Els germans cristians dels ritus orientals, representats pels patriarques orientals, van encensar el fèretre i van cantar els cants propis del seu ritu bizantí per a les exèquies. A continuació, el cardenal que va presidir la santa missa va tornar a encensar el fèretre de Francesc, a sobre del qual es va posar el llibre de l’Evangeli que amb el caprici del vent va anar passant les seves pàgines. Van sonar les 12 hores del migdia assolellat a Roma. Va concloure així la celebració exequial del Papa Francesc, Que t’aculli el cor dels àngels.
Els fidels van prorrompre en aplaudiments i els cardenals van abandonar l’atri cap a la basílica. Va prosseguir el seguici de preveres i de les persones que més ho han assistit, quan els catorze sediaris pontificis van elevar el fèretre inclinant-lo en senyal de la seva última salutació i el van traslladar a l’interior de la Basílica de Sant Pere, per portar-lo a la Basílica de Santa Maria la Major, on expressament volia ser enterrat. Les campanes de Sant Pere van sonar constantment.
El trajecte des de Sant Pere fins a Santa Maria la Major és de 5km. El seguici del papamòbil va circular inicialment a deu km. per hora de manera que els nombrosos fidels i pelegrins que des de primera hora del matí ja estaven situats al llarg de tot el recorregut fins a la basílica van poder contemplar-ho. Després van accelerar la marxa. El seguici fúnebre es va iniciar a les 12.30h després d’abandonar per última vegada Sant Pere. La vista aèria ens va permetre participar com un pelegrí més per tots aquells indrets turístics de Roma. Tingueu en compte que Roma acull monuments històrics de molts segles d’esplendor, tant religiosos, com polítics i culturals. Vam veure com tots els pelegrins tenien els braços enlaire amb el telèfon encès gravant aquell moment en què cadascú veu el papamòbil. Va ser impressionant comprovar la presència dels milers de persones que s’amuntegaven i omplien els carrers romans en un recorregut llarguíssim.
La recepció a la Basílica de Santa Maria la Major
Mitja hora va durar el trasllat. A les 13h van ressonar les campanes de la basílica i veiem la Salus Populi Romani, un quadre de la Verge amb el Nen a qui tenia molta devoció el papa Francesc, havent-la visitat a la seva vida més de 162 vegades. Alhora, aquesta Verge és la patrona de Roma. Els portadors del fèretre van fer una parada davant seu, que està situada a la Capella Paolina. El moment de l’enterrament i la inhumació va ser privat segons expressa condició de Francesc i dirigida pel cardenal camarlenc. Posteriorment la mateixa Santa Seu va publicar fotografies oficials, i ja l’endemà nombrosos pelegrins van poder acostar-se al sepulcre. Descanseu en pau.
El conclave
Segons fonts del Vatican News, la Capella Sixtina es prepara per al Conclave que comença el dimecres 7 de maig. L’oficina de premsa de la Santa Seu ofereix imatges de Vatican Media que mostra els preparatius de la Capella Sixtina que rebrà al Col·legi de Cardenals per a l’elecció d’un nou Pontífex. Aquest 3 de maig, els cardenals es reuneixen novament a Congregació general en preparació a l’inici del Conclave del 7 de maig. També documenten la instal·lació de l’estufa i la xemeneia que va tenir lloc ahir al matí, 2 de maig. És precisament d’aquesta xemeneia d’on, els propers dies, el món esperarà el senyal tan esperat: el fum blanc, el signe de l’elecció del successor del Papa Francesc. La xemeneia, connectada a dues estufes a l’interior de la Capella, és el punt del que surt el fum: el negre, quan encara no s’ha aconseguit la majoria qualificada de dos terços, i el blanc quan s’ha produït l’elecció.
Isabel Hernández Esteban