Els microcrèdits són petits préstecs concedits a persones sense recursos que no poden sol·licitar un préstec bancari tradicional.

Muhammad Yunus, banquer i economista de Bangla Desh, és l’impulsor del concepte “microcrèdit”, ideat pel pakistanès Dr Akhter Hameed Khan. Fundador del Banc Grameen, va ser guardonat amb els premis: “Príncep d’Astúries dela Concòrdia” el 1998, “Internacional Simón Bolívar” el 1996 i amb el “Nobel dela Pau” el 2006, pels seus esforços per incentivar el desenvolupament social i econòmic de les capes més humils de la sociedad. Va pendre consciència que només es pot sortir de la pobresa superant les lleis del mercat proporcionant microcrèdits, és a dir, crèdits solidaris sense garantia als més necessitats perquè puguin realitzar una activitat independent, creativa i basats en la confiança. El 1976, tot i l’enorme resistència i dels nombrosos rebutjos de les entitats bancàries de Bangla Desh, va aconseguir fundar el Banc Grameen (banc rural), que el 1983 va obtenir la qualitat de banc autònom.

Aquest banc de pobres ha beneficiat a més de vuit milions de persones, la gran majoria dones, i aconsegueixen reemborsar 9 de cada 10 dels seus petits préstecs.

“El crèdit solidari concedit a aquells que mai havien demanat un préstec reflecteix l’enorme potencial sense explotar que té cada ésser humà.” Muhammad Yunus

Nazrul Chowdhury representant de Muhammad Yunus a Espanya assisteix regularment a les reunions que organitzem amb el Grup de Microcrèdits.

 Funcionament del Grup de Microcrèdits

Per al bon funcionament del grup ens donen suport els següents organismes i entitats de crèdit:

  • ICO (Institut Oficial de Crèdit), fent-se càrrec de totes les despeses de gestió del Grup.
  • Entitat financera. Per la qual es realitzen les gestions de crèdits amb costos mínims.

Cada 15 dies es reuneixen les persones que participen en el Grup de Microcrèdits. L’estreta relació de confiança que hi ha entre elles els obliga a decidir gairebé per unanimitat si es concedeix o no el crèdit als sol.licitants. A les persones interessades en els crèdits se’ls exigeix ​​que compleixin fidelment amb les condicions estipulades, retornant en temps i forma el capital prestat, i pagant uns interessos molt baixos. D’altra banda, el mateix Grup pot proposar activitats d’interès a realitzar sens perjudici dels cursos de formació que els imparteixen sobre temes proposats per elles mateixes.

Tipus de crèdits que es proporcionen:

  • Fins a 600 €, per a urgències
  • Fins a 1.500 €, per a necessitats familiars
  • Fins a 15.000 €, per autoocupació i emprenedors

DSCF0893